Kjeld Nuis: Die wereldtitel moet er dit seizoen komen

SCHAATSEN - Vorig jaar won Kjeld Nuis (26) uit Emmen zilver op het wereldkampioenschap sprint. De wereldtitel ging naar de Rus Pavel Kulizhnikov, maar hij werd later betrapt op doping.

En daar is Nuis niet meer gefrustreerd over, maar wel boos. Dat zegt hij vandaag tijdens de teampresentatie van LottoNL-Jumbo op het hoofdkantoor in Veghel.

Bij de ploeg van Jac Orie worden trainingen uitgebreid wetenschappelijk begeleid. De schaatsers worden met grote regelmaat getest. En de testen van Nuis zijn 'gewoon' goed, maar hij voelt zich op het ijs beter dan ooit. Ook is Nuis sneller dan ooit tevoren in deze fase van het seizoen. En dat is voor 'gevoelsmens' Nuis zeker zo belangrijk.

"Die tests zeggen zeker niet alles. De één kan meer lompe kracht kwijt op een testfiets dan een ander. En schaatsen is zo’n ingewikkelde beweging, daar komt veel meer bij kijken dan alleen kracht”.

Geboorte zoon
Een deel van de verklaring van het goede gevoel van Nuis is de komst van zijn zoon Jax. Rond de geboorte liet hij zelfs een trainingskamp in Italië schieten. Voor het eerstvolgende trainingskamp in Inzell moest hij voor het eerst afscheid nemen van z'n zoontje. "Er zijn heel wat tranen gevallen in huize Nuis, maar verder ging het allemaal heel goed", zegt de kersverse vader. Het doel voor dit seizoen is een wereldtitel. "Die gouden medaille moet er gewoon komen. Of het nou een afstandsmedaille is op het WK afstanden of wereldtitel op de sprint. Die titel moet er gewoon komen." 

Nieuwe schaatsen voor Jorritsma
Gerben Jorritsma (23) uit Diever heeft zorgen rondom z'n materiaal in de aanloop naar het nieuwe schaatsseizoen. Hij heeft nieuwe schaatsen geprobeerd en dat pakte uiteindelijk niet goed uit.

"Ik dacht dat het allemaal goed zat, maar ik reed een stuk langzamer. Het kan komen doordat de vetergaten te hoog zitten, waardoor ik m’n enkel niet goed kan buigen en daardoor ook niet zo diep kan zitten. Voor de KNSB Cup over anderhalve week in Groningen schaats ik weer op m’n oude bakkies.”

Veel winnen
Jorritsma wil dit seizoen gewoon zoveel mogelijk winnen. Net als Sven Kramer wil hij dit seizoen gebruiken als middel om er volgend jaar in het Olympisch seizoen te staan. "Ik wil me dan op zoveel mogelijk afstanden plaatsen. De 500 meter, de 1000 meter, de 1.500 meter en de mass-start”. Jorritsma won al meteen de eerste mass-start van het seizoen in Leeuwarden.

Vorig seizoen won hij z’n eerste wereldbeker op de 1.000 meter. "Daardoor weet ik dat ik mee kan. En daar moeten er meer van komen. Ik wil gewoon zoveel mogelijk winnen, maakt me niet uit op welke afstand", besluit Jorritsma..
Deel dit artikel: