Hennepverdachten wijzen allemaal naar elkaar

RODEN - Van wie was de hennepkwekerij die eind maart vorig jaar werd ontdekt boven een garagebedrijf aan de Ceintuurbaan-Noord in Roden? Die vraag stond vanmiddag centraal in de rechtbank in Assen.

Twee broers van 44 en 49 jaar uit Nieuw-Roden en Roderesch stonden voor de rechter. Volgens de officier van justitie runden zij de illegale kwekerij, waarbij de stroom ook illegaal werd afgetapt. Ze eiste 180 uur werkstraf tegen beide mannen.

380 planten
Op 30 maart vorig jaar viel de politie het pand binnen, nadat drie tips waren binnengekomen over een henneplucht bij de garage. Op de bovenverdieping vonden agenten ruim 380 planten. De 44-jarige man runde de garage en was samen met zijn 49-jarige broer en een andere broer eigenaar van het bedrijfspand.

Zeven verdachten
In totaal waren er zeven mensen met een sleutel van het pand. "Zij zijn allemaal aangehouden. Het ging onder anderen om nog een broer van de mannen, de zoon van de 49-jarige man, een stagiaire en de compagnon van de 44-jarige eigenaar", vertelt Hugo Pellinkhof. Hij is de advocaat van de 44-jarige garagehouder.

Pellinkhof: "Iedereen ontkent dat hij iets met de hennep te maken had. Ze wijzen allemaal naar elkaar." De 49-jarige man heeft altijd geweigerd een verklaring af te leggen. Bij de hennepkwekerij werd een sigaret met zijn DNA erop aangetroffen. Maar het is onduidelijk hoe lang die er al lag.

83.000 euro verdiend?
Het Openbaar Ministerie heeft alleen de broers van 44 en 49 vervolgd. Volgens de aanklaagster hebben de mannen meerdere keren geoogst en in totaal ruim 83.000 euro verdiend met de hennephandel. Ze eiste dat ze dat bedrag terugbetalen aan de staat. Hun advocaten vroegen vrijspraak.
Meer over dit onderwerp:
Assen Rechtbank Assen hennep kwekerij Roden
Deel dit artikel: