Decorstukken Karel Appel snoepdoos voor De Tamboer

HOOGEVEEN - Theater De Tamboer stelt tot half november decorstukken van Karel Appel tentoon. Karel Appel maakte de stukken in 1995 in opdracht van Noach De Nationale Opera. Sindsdien stonden ze vrijwel continu in een depot.

De Hoogeveense kunstenaar Geert Oldenbeuving zag dit voorjaar een aantal van de decorstukken in het Cobra-museum voor moderne kunst in Aalsmeer. Daarop kreeg directeur Jan Werkhoven toestemming voor een expositie in de foyer en op het toneel van De Tamboer.

Gooien met verf
Geert Oldenbeuving: "Ik dacht wat kunnen we verliezen. Ik vind het typisch werk van Karel Appel. Je ziet dat ook terug in zijn schilderijen. Zijn bevlogenheid. Appel was zo anders dan andere kunstenaars. De meeste mensen kennen hem van het gooien met verf. Maar die kunstenaar wordt steeds groter voor mij."

Karel Appel-jaar
Jan Werkhoven: "We zochten een combinatie met het Karel Appel-jaar. Het is een kans van één op een miljoen dat je dan zoiets als dit kunt doen. Ik denk dat we door ons enthousiasme het voor elkaar hebben gekregen."

Uit een vrachtwagen die vandaag bij de Tamboer aankwam halen de medewerkers verschillende fabeldieren, een wild beschilderde octopus, een zeepaardje, een boom en zitzakken die er uit zien als dieren.

Unieke expositie
"Het zijn allemaal attributen zoals Karel Appel zich dat voorstelde. Ze zijn door hem ontworpen en deels ook door hemzelf gemaakt voor de opera. Maar het zijn stukken die daarna voor een groot deel nooit meer door het publiek zijn gezien. Dus wat dat betreft is dit uniek", zegt Werkhoven. "Normaal mag je kunst niet aanraken. En dat vond Appel niet goed. Vandaar ook die zitzakken. Kinderen mogen ermee spelen."

Waar de stukken komen te staan, gaat Werkhoven stap voor stap bepalen. "We houden een foto-wedstrijd en een tekenwedstrijd. Kruip eens in de huid van Karel Appel. We willen het actief maken."
Deel dit artikel: