Onderzoek naar brandstichters: 'Maar 20 procent wordt opgelost'

ASSEN - Er is nog maar weinig bekend over brandstichters. Dat zegt Lydia Dalhuisen, onderzoekster bij de Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen.

Dalhuisen deed onderzoek naar de verschillende typen brandstichters. Morgen promoveert zij op dit onderwerp bij de Universiteit van Utrecht. "Je zou zeggen dat er veel onderzoek naar gedaan is, maar dat viel echt tegen."

Drenthe heeft regelmatig te maken met brandstichting. Zo werd Hoogeveen lang geteisterd door autobranden. "Brandstichting is een ernstig delict en heeft veel negatieve consequenties", stelt Dalhuisen. "Ik denk zeker dat de politie met mijn gegevens de opsporing wat concreter in kan zetten."


20 procent
Haar onderzoek moet een bijdrage leveren aan de opsporing en behandeling van brandstichters. "Uit mijn onderzoek blijkt dat je op basis van kenmerken bij de plaats delict mogelijk meer informatie krijgt over de dader."

Volgens Dalhuisen is er in Nederland nog veel te winnen. "Maar 20 procent van de brandstichtingen wordt opgelost."

Vijf typen
Volgens Dalhuisen zijn er vijf verschillende typen brandstichters.

- Vandalen
"Dat zijn de vaak jonge jongens die op straat hangen en herrie schoppen", vertelt Dalhuisen. "Het is een beetje stoerdoenerij. Ze steken bijvoorbeeld een bankje of een prullenbak in de fik."

- 'Gestoorde' brandstichters
Volgens Dalhuisen hebben deze brandstichters psychische problemen. "Zij steken bijvoorbeeld hun eigen woning in brand. Daarmee kunnen ze een gevaar voor zichzelf of anderen zijn."

- Relationele brandstichters
"Deze mensen stichten brand vanuit een relatieconflict", legt ze uit. "Dat hoeft niet per se de partner te zijn, maar het kan ook een conflict zijn met de werkgever. Dan wordt er brand gesticht om wraak te nemen."

- Opportunisten
"Opportunisten gebruiken brand als middel. Bijvoorbeeld voor een financieel doel, zoals het oplichten van de verzekering. Zij gebruiken brand om er iets mee te winnen."

- 'Zuchtige' brandstichters
Voor deze groep gaat het echt om de brand zelf, zegt Dalhuisen. Hieronder vallen vaak pyromanen.
Deel dit artikel: