Stelling: Ik heb geen vinkjes nodig, ik weet zelf wel wat gezond is

ASSEN - Het is gebeurd met de vinkjes die op voedingsmiddelen staan. De 'Ik kies bewust-vinkjes' zouden consumenten moeten helpen bij het kiezen voor een gezonde leefstijl, maar het systeem werkt niet.

Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Ze stelt ook een nieuw systeem voor: een persoonlijke app. Die moet op de persoon toegespitst informatie geven over de samenstelling en voedingswaarde van producten.

Verwarring
Tien jaar geleden werd het vinkjes-systeem voor verpakkingen van voedingsmiddelen ingevoerd. Zo zou de consument in de supermarkt in één oogopslag kunnen zien wat de gezondste keuze is binnen een productgroep.

In de praktijk blijkt het logo voor verwarring te zorgen. De vinkjes staan namelijk op alle soorten producten, dus ook op ongezonde dingen als frituurolie, omdat het enkel de gezondste keuze binnen een productgroep aangeeft.

Stelling
Vinkjes of een app; heeft u er iets aan als u de boodschappen doet? Of zorgt u er zelf wel voor dat u gezonde voeding binnen krijgt?


Leste Ronde
Meepraten over de stelling van vandaag? Bel in de Leste Ronde tussen 17.30 en 18.00 uur naar 0592-331188 of kijk op Facebook.com/rtvdrenthe en laat uw reactie achter.

Vorige stelling
'Alle dieren in de dierentuin verdienen een naam' was de stelling gisteren. Daar werd in totaal 562 keer op gestemd. Bijna 52 procent van de stemmers vindt een naam voor dieren niet nodig. Zo'n 48 procent was het eens met de stelling.
Deel dit artikel: