Hoogspanningsmastfanaat: Bij onweer is het prijsschieten. Pats, pats, pats!

HOOGEVEEN - "Ik zal ze wel gaan missen. Weinig mensen zullen het met me eens zijn, maar ik vind het erg leeg worden in het landschap zonder hoogspanningslijnen."
Dat zegt Hans Nienhuis uit Holsloot. Hij baalt ervan dat TenneT 92 hoogspanningsmasten op de lijn tussen Hoogeveen en Veenoord weghaalt.

'Pats, pats, pats!'
Nienhuis geniet vooral van de masten tijdens onweer. "De vlakte is dan groot en leeg en er staat maar één ding in dat heel groot en van metaal is. Dat is prijsschieten met inslagen", zegt hij. "Pats, pats, pats! Hupsakee, weer een mast geroosterd."


Leeg landschap
TenneT laat een aantal masten op de lijn staan. Masten met een antenne voor mobiele telefonie worden bijvoorbeeld gespaard. Het liefst had Nienhuis gezien dat alle masten op de lijn behouden bleven. "Maar het verdwijnen hoort er eigenlijk ook wel bij. Ik vind het alleen niet zo leuk dat ze nu een leeg landschap achterlaten. Er blijft steeds minder over om naar te kijken."

De masten horen namelijk bij het landschap, vindt Nienhuis. "Ik weet niet beter dan dat ze er staan. Jaar in, jaar uit en in weer en wind. Het is gewoon een mooi object om naar te kijken."

TenneT haalt de masten weg omdat de lijn overbodig is geworden. De netbeheerder hoopt voor het einde van het jaar klaar te zijn met het weghalen van de masten.