Borger-Odoorn stuurt forse rekening bij beschadigen bomen

EXLOO - Mensen die al dan niet moedwillig een boom beschadigen in de gemeente Borger-Odoorn kunnen voortaan een flinke rekening verwachten. Niet alleen de herstelkosten worden in rekening gebracht, maar ook de 'belevingswaarde' van de boom.

Het college van B en W stapt binnenkort met dat voorstel naar de gemeenteraad. "Het was altijd al gebruikelijk dat we de kosten van de herplant bij de veroorzaker van de schade claimden. Maar we gaan nu ook de maatschappelijke schade in rekening brengen", zegt wethouder Freek Buijtelaar van Gemeentebelangen.

Taxateur
Borger-Odoorn laat schade aan bomen taxeren door een extern, onafhankelijk en beëdigd taxateur, volgens richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen (NVTB). "Zij zullen ook kijken naar de immateriële schade. Als het bijvoorbeeld om een hele oude boom op een bijzondere locatie gaat, dan wordt dat in het schadebedrag opgenomen", aldus de wethouder.

Wat kost dat dan?
Het vervangen van bomen is niet goedkoop. "Een beetje boom kost al gauw een paar duizend euro. Het is niet alleen de aanschaf, maar ook transport en plaatsing. Ook de taxatiekosten van 300 euro komen op het bordje van degene die de schade veroorzaakt."

Borger-Odoorn gaat schades aan bomen voortaan sneller in rekening brengen. Betalen moet binnen een maand. Na een eerste aanmaning wordt al snel de deurwaarder ingeschakeld, zo waarschuwt het college.
Meer over dit onderwerp:
Borger-Odoorn bomen
Deel dit artikel: