Bouw woonwijk Norg een half jaar vertraagd: B&W onaangenaam verrast

NORG - De start van de bouw van nieuwbouwwijk Oosterveld bij Norg is een halfjaar vertraagd. Onder andere omdat de gemeente opnieuw archeologisch onderzoek moet doen.

"Dit is teleurstellend voor ons," zegt wethouder Kosters. "Een jaar geleden hebben we al aangekondigd dat we zouden beginnen."

Onjuist uitgevoerd
Vlak voor de zomer besloot Gedeputeerde Staten dat de archeologische onderzoeken die de gemeente in het verleden heeft gedaan bij Oosterveld onjuist zijn uitgevoerd. De gegevens zouden niet goed verwerkt zijn op de Archeologische Bestuursadvieskaart van de gemeente.

Dit naar aanleiding van een brief van de vereniging van vrijwilligers in de archeologie (AWN). Zij maakten afgelopen voorjaar bezwaar tegen het raadsbesluit om te starten met de eerste werkzaamheden. Volgens hen moet meer archeologisch onderzoek worden gedaan in het gebied.

Verrassend
"Dat was verrassend voor ons," zegt wethouder Henk Kosters. De gemeente deed archeologisch onderzoek naar Oosterveld in 1998, 2002 en 2003. Het derde onderzoek was volgens de gemeente helder: er hoeft geen archeologisch onderzoek meer plaats te vinden.

Nu heeft het college voorgesteld om archeologen aanwezig te laten zijn bij de graafwerkzaamheden. Wethouder Kosters: "We schakelen een bureau in en de amateurarcheologen mogen er ook bij zijn, als ze willen. Als er dan iets wordt gevonden, zijn ze er bij en kunnen we gelijk kijken wat er moet gebeuren."

Praktische oplossing
Volgens de wethouder is dit de meest praktische oplossing, maar heeft het hele proces wel vertraging opgeleverd. Kosters: "Ik houd de goede moed erin. Iedereen is het hier waarschijnlijk mee eens, dus dat moeten we dan maar doen. Het kost natuurlijk iets meer geld om archeologen in te schakelen, maar met bakkeleien schiet je ook niets op. Nu kunnen we over een paar maand alsnog beginnen."
Deel dit artikel: