Politie krijgt hulp van jongeren bij opsporen van internetcriminelen

ASSEN - Jongeren gaan de politie helpen met het opsporen van internetcriminelen. Voor het project zijn de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Politieacademie op zoek naar 25 jongeren uit Drenthe, Groningen en Friesland die vrijwillig mee willen helpen speuren.

"Wij hebben als politie behoefte aan kennis die vooral bij jongeren aanwezig is", zegt Max Daniel van de politie Noord-Nederland. "Zij kunnen ons bijvoorbeeld helpen met informatie over waar jongeren rondhangen op het internet." Daniel denkt dat die kennis bij dertigplussers een stuk een minder groot is.

Adviseren en signaleren
Volgens Daniel kunnen jongeren ook helpen met het geven van voorlichting aan basisschoolkinderen. "We weten van de risico's op het internet. Jongeren zijn hier ook in thuis. Zij kunnen ons adviseren en helpen met signaleren."

De selectie van de jongeren doet de politie samen met de hogeschool. "Zij kunnen ons uitleggen wie meerwaarde heeft en wie gemotiveerd is om ons te helpen", legt Daniel uit.

Geen geheime dossiers
De jongeren die zich aanmelden worden gescreend. "Dat doen wij altijd, dus ook bij deze jongeren." Volgens Daniel krijgen ze geen toegang tot geheime dossiers. "Ze helpen ons met betrekking tot open bronnen, zoals Facebook."

De politie zegt snel een vacature te willen plaatsen. Het is de bedoeling dat het project snel van start gaat, zegt Daniel. "We hebben groen licht."
Deel dit artikel: