Drentse diëtist wil af van voedingskeurmerken

HOOGHALEN - Diëtist Lida Bolding uit Hooghalen ziet niets in de plannen om het 'Ik kies bewust'-keurmerk te vervangen voor een app.

Volgens Bolding zijn die kwalificaties over de gezondheid van eten helemaal niet nodig. "Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, dat is altijd goed."

Producten met toevoegingen
Het logo staat nu vooral op producten met allerlei toevoegingen, zoals soep. Op verse groente en vlees staat het niet. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid begrijpt dat het onduidelijk kan zijn en wil nu een app op de mobiele telefoon.

Daarmee kunnen consumenten in een oogopslag zien wat er in een bepaald product zit. De Consumentenbond vindt het geen goed alternatief en pleit voor meer informatie op de verpakking. Bijvoorbeeld in de vorm van een stoplicht als het gaat om goede of slechte ingrediënten.

Bolding is het ermee eens dat meer informatie op de verpakking kan helpen bij het maken van een verstandige keuze.

Patat, frituurvet en hamburgers
In de supermarkt is te zien dat producten als patat, frituurvet, hamburgers en suikerhoudend sap het keurmerk hebben. Van alle producten die RTV Drenthe liet beoordelen door Bolding kon alleen de halfvolle melk van haar het predicaat 'gezond' krijgen.
Deel dit artikel: