'Niemand had ooit gedacht dat ik in die dj-lijst zou komen'

SCHIMMELARIJ - Hij werd geboren in Coevorden, groeide op op de Schimmelarij en in Dalen. Nu staat hij in de top vijftien van beste dj's ter wereld.
We hebben het hier over Don Schipper, beter bekend als dj Don Diablo.

Drenthe is hij niet vergeten. "Ik kom nog elke week in Coevorden. Ik ga dan op bezoek bij m'n moeder. Dan rijd ik het stuk van twee uur vanuit Amsterdam", zegt hij. "Ook toen ik in Londen woonde vloog ik elke week op en neer. Dat zal ook nooit veranderen, tot ik doodga."

De wereld over reizen
"Ik ben geboren in het ziekenhuis van Coevorden. Toen woonden wij op de Schimmelarij. Dan praat je over een bewonersaantal van twaalf mensen. Daarna zijn we naar Dalen verhuisd", vertelt Don Diablo.

"Ik heb tot m'n 21e bij m'n ouders gewoond. Vanaf m'n vijftiende reisde ik al de wereld over voor de muziek."

Dag en nacht keiharde muziek
Toch vond Don Diablo het fijn om bij z'n ouders in Dalen te blijven wonen. "Mijn ouders waren m'n grootste supporters. Ik had dag en nacht keihard de muziek aanstaan. Dat klonk echt door het hele huis", weet hij nog.

"Soms liep ik naar beneden, om bijvoorbeeld een tosti te maken. Dan luisterde ik hoe mijn muziek klonk vanuit een andere ruimte. Mijn ouders hebben nooit ergens over geklaagd. Ze hebben ook nooit gezegd na m'n vwo-diploma: 'Je moet nu dit gaan doen, of je moet nu dat gaan doen'. Ze zijn er altijd voor me geweest."

Mijn ouders waren m'n grootste supporters.
Don Diablo

Niet verwacht
Don Diablo had niet verwacht nu op plek vijftien van de wereldranglijst te staan. "Ik ben ook maar gewoon een jongen die ooit op een zolderkamertje begonnen is met muziek maken."

"Ik heb jarenlang niet in die lijst gestaan. Niemand had ooit gedacht dat ik überhaupt in die lijst zou komen. Twee jaar geleden kwam ik binnen op plek 82, vorig jaar was ik de hoogste stijger en stond ik op dertig. Hoe ver kan je dan nog gaan? Dit jaar gewoon weer vijftien plekken omhoog. Het is bizar."


Vader trots maken
De Drentse dj heeft wel een verklaring voor zijn stijging. "Ik heb qua muziek een switch gemaakt toen mijn vader een paar jaar geleden overleed. Toen realiseerde ik me echt dat het leven kort en kostbaar is. Ik wil iets doen om m'n vader trots te maken en hem daarboven te laten zien wat zijn bloed nog kan doen op deze wereld."

"Ik besefte dat ik gewoon het maximale eruit moet halen. We eindigen allemaal op dezelfde plek: of onder de grond, of in een potje. 'Make it count'."

Volgend jaar op nummer een?
"Haha, dat zegt iedereen. Zeg nooit, nooit. Het is niet per definitie een doel van me, maar ik wil nog wel graag in de top tien komen. Dat is voor mij een soort van 'afmaken'."