Bandenbranche: kunstgrasophef onbegrijpelijk

In Drenthe zijn ook kunstgrasvelden gesloten na de Zembla-uitzending (Rechten: archief RTV Drenthe)
In Drenthe zijn ook kunstgrasvelden gesloten na de Zembla-uitzending (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Vertegenwoordigers van de bandenbranche begrijpen niets van de ophef die is ontstaan door een uitzending van Zembla over mogelijke gezondheidsrisico's van sporten op kunstgrasvelden met gemalen autobanden als opvulmateriaal.
Er zijn 'tientallen' onderzoeken die aantonen dat het zogeheten SBR-granulaat van autobanden veilig is, stellen Vereniging Band en Milieu en VACO.
Naar aanleiding van de uitzending van Zembla sloot een aantal Drentse voetbalclubs ook de kunstgrasvelden.

Kleinkinderen

"Ik laat mijn eigen kleinkinderen gewoon op kunstgras spelen'', zegt bestuurder Kees van Oostenrijk van Band en Milieu, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling en het hergebruik van alle acht miljoen afgedankte banden per jaar in Nederland.
Sportclubs die hun kunstgrasveld niet vertrouwen mogen op kosten van de bandenbranche een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. Op die manier wil de bandenbranche de onrust wegnemen.

Hergebruik

Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden speelt een belangrijke rol in de recyclingketen van de bandenindustrie. Van het materiaal van ingezamelde banden wordt zeventig procent hergebruikt, waarvan een groot deel als opvulling in kunstgras. In Nederland liggen ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden van minimaal 300.000 euro per stuk. Op verreweg het grootste deel daarvan ligt rubbergranulaat.

Extra onderzoek

Een onderzoek van IndusTox naar de gezondheidseffecten van de rubberkorrels onder toezicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waar de branche zelf mee schermt, zou volgens door Zembla geïnterviewde experts rammelen. Het RIVM doet aanvullend onderzoek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.