Meppelers willen afvalberg verkleinen met Repair Café

MEPPEL - Een kapotte krultang of een gammele stoel. Weggooien ligt voor de hand, maar dat is een doorn in het oog van de mensen van het Repair Café in Meppel.
"Met het Repair Café willen we de afvalberg verkleinen en intussen mensen leren hoe ze dingen kunnen maken", zegt Willemijn van Schilfgaarde van het Repair Café.

Begin

In mei begon een groep mensen met een eerste reparatiecafé. "We wilden kijken of dat hier van de grond te krijgen is en of we vrijwilligers voor de reparaties konden vinden", zegt Van Schilfgaarde.

De afgelopen maanden zijn er steeds op de laatste zaterdag van de maand reparaties uitgevoerd. Van Schilfgaarde: "We doen dit samen met de Protestante kerk in Meppel en hebben nu onderdak in het gebouw Trias aan de Groenmarkt."

Ontmoeten

Tijdens de reparatiedagen komt er van alles voorbij. "Kapotte broodroosters, radio's en meubels. De vrijwilligers proberen dat samen met de inbrengers te maken", zegt Willemijn van Schilfgaarde. "Ook dat is een doel van de cafés: elkaar ontmoeten en kennis overdragen."

Opening

De aanloop in het eerste half jaar was voldoende om te besluiten door te gaan. Van Schilfgaarde: "Daarom doen we 29 oktober een officiële opening. Met workshops en speciaal gericht op jongeren. Dus kapotte knuffels kunnen ook meegebracht worden."
Het reparatiecafé in Meppel is niet het eerste in Drenthe. In totaal zijn er nu zestien van deze locaties te vinden. "En het aantal groeit nog steeds, in Drenthe, maar ook in Nederland en daarbuiten", zegt Van Schilfgaarde.

Concurrentie

Van Schilfgaarde ziet de cafés niet als concurrentie voor de lokale middenstand. "Vaak verkoopt die middenstand alleen en repareert niet meer. En dan: als een probleem te ingewikkeld is voor onze vrijwilligers, dan verwijzen we door naar die middenstand. En ook bij het vervangen van onderdelen, moeten de mensen die bij de middenstand halen. Want wij hebben geen voorraad. Dus nee, ik denk niet dat die middenstand hier last van heeft."
Het Repair Cafés in Meppel is op iedere laatste zaterdag van de maand van 09:30 tot 13:00 uur in het gebouw Trias aan de Groenmarkt in Meppel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.