Vier 'maakplekken' in oude dierentuin Emmen voor particulieren en starters

EMMEN - Creatieve handwerkers kunnen binnenkort hun ideeën tot product verwerken in vier nieuwe werkplekken achter in de oude dierentuin in Emmen. "Van hobbyisten en particulieren tot werkzoekenden, iedereen is welkom om te werken", aldus Adriaan Pals, een van de initiatiefnemers.
"In Emmen is weinig werkgelegenheid en er zijn veel werklozen. Toch zijn er veel mensen die goed met hun handen kunnen werken. Maar die hebben weinig mogelijkheden om ergens naar toe te gaan om met hun handen te werken."

Gereedschap
Het idee is in Nederland niet nieuw; er zijn al zogenoemde maakplekken in onder andere Groningen en Amsterdam. De locatie in de oude dierentuin gaat Toolbox heten. De bedoeling is dat creatieve handwerkers hun ideeën in de werkplaatsen tot product gaan maken en eventueel ook samen gaan werken.

Gemakkelijk aansluiten
"Een eigen werkplaats huren of zelf gereedschap kopen, dat is een forse investering", vertelt Pals. "Wij denken dat we dat collectief kunnen doen, zodat je als kleine particulier, startende ondernemer of hobbyist gemakkelijk kunt aansluiten en veel meer mogelijkheden hebt."

Contributie
De bedoeling is dat geïnteresseerden die zich aanmelden voor een plek. "We denken dat het tussen de 25 en 125 euro gaat kosten", vertelt Pals. Mensen kunnen hun eigen gereedschap meenemen, maar ze kunnen ook gebruik maken van de aanwezige machines.

Oude machines
Stichting Toolbox is nog op zoek naar bedrijven die eventueel oude machines of apparatuur heeft staan die de stichting kan overnemen. "Behalve een plek om te werken is dit ook een locatie waar mensen een netwerk kunnen opbouwen", licht Pals verder toe.

De eerste geïnteresseerden hebben zich ondertussen bij Stichting Toolbox gemeld, maar volgens Pals is er meer dan genoeg plek voor tientallen werkers. Eind november moet de werkplaats in Emmen opengaan.
Deel dit artikel: