Meepraten in Cassata: Alleen met fors minder koeien wordt de melkveehouderij weer gezond

Praat mee!
Praat mee!
ASSEN – Alleen met fors minder koeien wordt onze melkveehouderij weer gezond. Want dat lost het mestoverschot op, en doet misschien ook de melkprijs weer stijgen.

Daarover kunt u vanmiddag meepraten in het discussie- en achtergrondprogramma Cassata. Want melkveehouders zitten ‘ zwaar in de shit’, nu Brussel niet instemt met de invoering van fosfaatrechten voor de sector in ons land vanaf 1 januari 2017.
Lees meer: Drentse melkveehouders zijn boos: We zitten letterlijk in de shitMeer melk, meer mest
Vorig jaar april is het melkquotum afgeschaft en daardoor konden de boeren meer melken. Maar meer melk, betekent meer koeien, grotere stallen en dus ook meer mest. En daardoor is de Nederlandse melkveesector vorig jaar flink door het Europese fosfaatplafond geschoten. Kortom, te veel uitstoot van schadelijke stoffen voor het milieu, en dat terwijl de Nederlandse boeren al een uitzonderingspositie hadden en al meer mest mochten produceren.
Lees meer: Nederlandse koeien poepen te veelBegrenzen
Met de invoering per 1 januari van fosfaatrechten wilde staatssecretaris Martijn van Dam, samen met de boerensector, de melkveehouderij in ons land begrenzen, om zo de mestproductie in toom te houden. Zo zou voor boeren duidelijk worden hoeveel koeien ze mogen melken, en of ze nog kunnen uitbreiden.
Maar op het laatste moment houdt Brussel de nieuwe regelgeving tegen.
De Europese Commissie wil dat ons land voor de melkveesector eerst hardere maatregelen neemt en met de mestproductie terugzakt onder de fosfaatlimiet. Daarna mag pas de nieuwe fosfaatwet komen. Dat zou in 2018 zijn.

Langer onzekerheid

De boeren zijn nu woedend op Van Dam. Hij zou zijn huiswerk slecht hebben gedaan. Hij had de Brusselse tegenwerking moeten zien aankomen, vinden ze. Nu de nieuwe fosfaatwet uitbijft, zitten ze nog langer in onzekerheid, kunnen ze hun bedrijf niet uitbreiden, en dreigt er zelfs forse inkrimping van de veestapel. En dat kost de boeren duizenden euro’s aan inkomsten.

Boeren zelf schuldig?

Maar is dat verwijt terecht? Zijn de boeren zelf niet schuldig aan de problemen? Hebben die niet, met de afschaffing van het melkquotum, te snel en te fors uitgebreid, zonder rekening te houden met de milieuconsequenties, waardoor de sector ‘diep in de shit zit’? En nu de fosfaatrechten voorlopig niet komen, stijgt de vraag naar melkkoeien zelfs alweer. Kortom, boeren breiden ondanks alles toch weer uit.

Crisisgeld

Staatssecretaris Van Dam heeft nog 23 miljoen euro aan crisisgeld liggen voor de landbouwsector. Hij zei gisteravond in het tv-programma Nieuwsuur dat hij boeren financieel wil ondersteunen, om koeien niet te vervangen als die na zes jaar uitgemolken zijn. Op die manier moet de veestapel inkrimpen, om als Nederlandse melkveehouderij weer aan de Brusselse regels te kunnen voldoen.

Praat mee in Cassata

In het Radio Drenthe-programma Cassata praten vandaag tussen 12.10 en 12.30 uur Drents LTO-voorzitter Arend Steenbergen en agrarisch makelaar Jan Krol van Makelaardij Schelhaas over de problemen in de melkveesector.
U mag na 12.10 uur meepraten over de stelling:

Alleen met fors minder koeien wordt onze melkveesector weer gezond

De aftrap is vanmiddag aan directeur Reinder Hoekstra van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe.
U kunt bellen naar 0592 – 331188, reageren op de Facebookpagina van RTV Drenthe of twitteren naar @rtvdrenthe #cassata.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.