Nog steeds te weinig pleegouders in Drenthe

Er is een tekort aan Drentse pleeggezinnen (Rechten: Yorneo)
Er is een tekort aan Drentse pleeggezinnen (Rechten: Yorneo)
ASSEN - Yorneo, de organisatie die onder andere verantwoordelijk is voor de pleegzorg in Drenthe, is nog steeds op zoek naar meer pleegouders. Dat vertelt directeur Annemieke Smit van Yorneo in aanloop naar de week van de pleegzorg.
Vorig jaar was er voor het eerst een week lang aandacht voor pleegzorg. "We merken wel dat de aandacht voor pleegzorg helpt", vertelt Smit. Maar ze wil nog veel meer pleeggezinnen.

Tien kinderen wachten

"In Drenthe hebben we ongeveer vierhonderd pleeggezinnen. En op dit moment vangen we dagelijks 430 kinderen op. Tien kinderen staan nu op de wachtlijst", vertelt Smit. "De eerste reactie zou kunnen zijn; die wachtlijst valt best mee."

Goed matchen

"Maar we willen graag veel meer pleeggezinnen, omdat we goed willen matchen", legt Smit uit. "Je wilt graag kunnen kiezen. Het is niet zo dat we een pleeggezin hebben en een kind en dat die dan altijd goed matchen. Op het moment dat we niet kunnen kiezen, is er een kans op een mismatch en dat betekent dat het kind onnodig weer naar een andere plek gaat. Dat vind ik heel nijpend."

Wat is pleegzorg?

"Sommige kinderen kunnen, om welke reden dan ook, niet thuis opgroeien" vertelt Smit. "Zij worden dan in een pleeggezin geplaatst. Dat kan voor een korte tijd van vier weken zijn, maar er zijn ook kinderen die vanaf hun geboorte opgroeien in een pleeggezin en daar volwassen worden."
De week van de pleegzorg is dit jaar van 29 oktober tot en met 6 november.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.