Stelling: In Nederland wordt te licht gestraft, het is daarom goed dat er over levenslang wordt gediscussieerd

ASSEN - In aanloop naar het hoger beroep tegen de broers Marcos en Admilson R. is de discussie over levenslange gevangenisstraffen weer op gang gekomen.
De broers werden vorig jaar veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo en doodslag op Berend Smit uit Dwingeloo. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist en ging in hoger beroep.

Volgens Europese regels moet er bij levenslange celstraffen een plan zijn dat perspectief biedt voor de veroordeelden. Maar in Nederland is dat perspectief er niet. Gevolg: een levenslange celstraf wordt maar sporadisch opgelegd. Ciska Postma uit Wapserveen, de partner van Berend Smit, wil dat de voorwaarden voor levenslang in Nederland worden aangepast en startte een online petitie.

Stelling
Wat vindt u? Is levenslang onmenselijk en is het goed dat deze straf zelden wordt opgelegd? Of zijn de straffen in Nederland te licht en is het goed dat de discussie over levenslang weer wordt gevoerd?Leste Ronde
Meepraten over de stelling van vandaag? Bel in de Leste Ronde tussen 17.30 en 18.00 uur naar 0592-331188 of kijk op Facebook.com/rtvdrenthe en laat uw reactie achter.

Vorige stelling
Gisteren vroegen we u of Drenthe al genoeg bos heeft. 1.808 mensen gaven hun mening. 40 procent van de stemmers was het met de stelling eens, 60 procent klikte op oneens.