Kunnen Admilson en Marcos R. in hoger beroep wel levenslang krijgen?

HOOGEVEEN - De kans is klein dat de broers Admilson en Marcos R. in hoger beroep alsnog levenslang krijgen opgelegd. Dat is de overtuiging van Wiene van Hattum, voorzitter van het Forum Levenslang.
"De Hoge Raad is heel duidelijk. De levenslange straf, zoals die in Nederland wordt uitgevoerd, deugt niet en dus mag die ook niet worden opgelegd", aldus Van Hattum.
Het Forum Levenslang is een groep van meer dan 150 professionals uit het justitiewerkveld die pleiten voor een menselijke uitvoering van de levenslange gevangenisstraf.
Dertig jaar
De rechtbank in Assen veroordeelde de Hoogeveense broers Marcos en Admilson R. vorig jaar tot dertig jaar cel en dertig jaar cel plus tbs. De rechtbank wilde de oudste broers wel levenslang opleggen, maar omdat die straf volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in Nederland niet humaan wordt uitgevoerd, zag de rechtbank daarvan af.
Rechters gaan de levenslange gevangenisstraf pas weer uitdelen als staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie het beleid heeft aangepast, denkt Van Hattum. "Of de gratieregeling moet weer worden toegepast, zoals voor 2004, of er moet andere wetgeving komen", stelt Van Hattum.
Verzoek na achttien jaar
Het Forum Levenslang heeft zelf een voorstel gedaan hoe de levenslange straf er in Nederland uit zou kunnen zien.
"Iemand moet vanaf het begin van zijn detentie begeleid en gevolgd worden. Na achttien jaar kan diegene een verzoek indienen bij de rechter voor een zogeheten voorwaardelijke invrijheidstelling. De rechter krijgt dan twee jaar om te kijken of diegene in vrijheid kan worden gesteld", aldus Van Hattum.
Nabestaanden
Ciska Postma uit Wapserveen wil dat de broers in hoger beroep toch levenslang krijgen opgelegd en is een petitie gestart. Postma was de partner van Berend Smit, die doodgeschoten werd toen hij zijn hondjes uitliet op het Dwingelderveld.
"Dertig jaar is geen dertig", vindt Postma. "Ze komen na aftrek van voorarrest misschien al na zeventien jaar vrij en dat vertrouw ik niet. En ik vind dat ook geen passende straf."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl