Omwonenden nog niet tevreden over aanpak verkeersveiligheid Oranjekanaal

ZUIDVELD - Een aantal omwonenden ziet nog geen heil in de plannen van de gemeente Midden-Drenthe die de verkeersveiligheid bij vier kruisingen tussen Zwiggelte en Zuidveld moeten verbeteren.
Dat bleek vanavond tijdens een bijeenkomst waar omwonenden de plannen konden bekijken. Daar kwamen zo'n dertig inwoners uit de dorpen op af.

Ruim twintig ongelukken

Over een kleine twee weken start de gemeente Midden-Drenthe met de werkzaamheden. De vier kruispunten die aangepakt worden zijn die bij de Zwiggelterweg, de ingang van bungalowpark Hart van Drenthe, de Elperweg en de Schoonloërweg (N374). Op twee van die kruispunten gebeurden tussen 2006 en 2012 in totaal 22 ongelukken.
De kruispunten worden compacter gemaakt, het zicht wordt verbeterd, de voorrangsituaties voor fietsers worden aangepast en de kruisingen worden beter herkenbaar. Zo wordt de kleur van het wegdek veranderd in geel en oranje.

'Zicht wordt belemmerd'

"Mijn vrouw heeft hier vijf jaar geleden een ongeluk gehad", zegt Iddo Riemersma uit Zwiggelte. "In Zuidveld, op één van de knelpunten die nu aangepakt wordt. Wat ik begrepen heb van haar is dat ze niet goed heeft kunnen beoordelen of er überhaupt verkeer aankwam. Haar zicht werd belemmerd door de dikke brugleuningen van fietsbrug die voor de gewone brug met verkeer ligt. Dat is iets waarvan ik zie dat dat niet aangepakt wordt."
"Ik denk dat de ongelukken die hier gebeuren vooral te maken hebben met het tekort aan zicht. Je ziet niet goed wat voor verkeer eraan komt", vervolgt hij. "Nu komt de aandacht op de kruising en de snelheid, dat zijn goede dingen. Maar de kern van het probleem is dat niet kan zien wat eraan komt. Ik vind de plannen redelijk teleurstellend."

'Enkeling die met hoge snelheid rijdt, blijft dat doen'

Volgens Ronald Enting uit Zuidveld gaat er niet zachter gereden worden. "Mensen rijden hier met hoge snelheden vanaf Elp. Die snelheid moet eruit. Maar ze verlagen de snelheid aan beide kanten van het Oranjekanaal. Die enkeling die met hoge snelheid het kruispunt oversteekt, die blijft dat doen. Ook al wordt de kleur van de weg anders."
Roelie van der Sterren uit Zwiggelte denkt dat er te weinig veranderd gaat worden om de snelheid te verlagen of om de kruisingen overzichtelijker te maken. "Wij hebben wel eens gezegd dat een rotonde de beste oplossing is, want dan heb je alleen maar blikschade als er wat gebeurt."
Wethouder Gerard Lohuis was tevreden over de opkomst. Hij beloofde enkele omwonenden om samen over de kruisingen te gaan rijden als de aanpassingen klaar zijn. De werkzaamheden beginnen op 7 november en duren tot 14 november.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.