Broer Berend Smit: Dit was een laffe executie

LEEUWARDEN - "Hij lachte niet, had geen bril op. Ik dacht: dit is mijn Berend niet." Dat zei Ciska Postma, de partner van de vermoorde Berend Smit vanmiddag bij het hof in Leeuwarden.

Ze beschreef tijdens het hoger beroep tegen moordverdachten Marcos en Admilson R. hoe ze Smit moest identificeren nadat hij was gevonden.


Drie moorden

De Hoogeveense broers R. (31 en 32) worden verdacht van het ombrengen van Smit in november 2012 op het Dwingelderveld. Enkele dagen later werd hij gevonden. Ook hebben de twee volgens het Openbaar Ministerie Jan en Greet Veenendaal uit Exloo vermoord in juli 2013.


Het OM eiste gisteren, net als voor de rechtbank in Assen, levenslang tegen de broers.


Ciska Postma

Vanmiddag kregen de nabestaanden het woord voor hun slachtofferverklaringen. Postma, die vindt dat de broers geen lagere straf zouden moeten krijgen dan levenslang, zei: "Ik blijf last houden van de wetenschap dat de daders hun verdiende straf niet hebben gekregen."


Ook vertelde ze met een trillende stem hoe ze geestelijk instortte nadat haar vriend werd vermoord. Korte tijd later verloor ze ook haar zus. Ze bleek een zware depressie te hebben. "M'n partner, m'n zus, m'n waarde, m'n leven. Alles was weg." De broers hoorden haar ogenschijnlijk onbewogen aan.


Executie

"Dit was een laffe executie", zei de tweelingbroer van Berend Smit in zijn verklaring. Ook vinden hij en de zoon van Smit dat Marcos net zo schuldig is als zijn oudere broer Admilson. Daarmee reageerden ze op het pleidooi van een van de advocaten van Marcos die zei dat hij zijn oudere broer blindelings volgde en daarom een kleinere rol had bij de moorden.


"Dit trauma blijft ons dagelijks ons verdere leven achtervolgen", aldus de broer van slachtoffer Jan Veenendaal. De schoonzoon van het echtpaar beschreef hoe hij zijn schoonouders enkele dagen na de moord in hun bed aantrof. Hun kinderen waren ongerust, omdat ze al een paar dagen niks van hun ouders hadden gehoord.


Gebrandmerkt

"Ik liep direct naar de slaapkamer. Daar lagen ze. Dat beeld staat op mijn netvlies", zei de schoonzoon. Dochter Marjan Veenendaal merkte op dat ze zich voor de rest van haar leven gebrandmerkt voelt en het gemis van haar ouders niet minder wordt.


Vanochtend pleitten de advocaten van Marcos en Admilson R. voor dertig jaar cel en tbs. Volg hier ons liveblog.