Meerderheid Meppeler raad kiest voor bezuiniging op muziekschool en bibiotheek

MEPPEL - "Onbegrijpelijk!" Dat is de eerste reactie van Anneke de Haas van de bibliotheek Meppel/Nijeveen op de bezuiniging die haar instelling voor de kiezen krijgt.
Zowel de bieb als muziekschool Scala worden 60.000 euro gekort. Dat staat in de cultuurnota, waarover de Meppeler gemeenteraad donderdagavond een besluit nam.

Uitvoerig
Over die cultuurnota kan veel gezegd worden, maar niet dat het stuk niet uitvoerig besproken is. Twee commissievergaderingen en een raadsvergadering stonden grotendeels in het teken van die nota.

Tweespalt
Vanaf de eerste behandeling staat die cultuurnota recht tussen coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en Pvda aan de ene kant, en oppositiepartijen SterkMeppel, SP, GroenLinks en D66 aan de andere kant. Vooral de bezuinigingen zijn de oppositie een doorn in het oog.

In de haren
Ook donderdagavond vlogen verschillende partijen elkaar in de haren, maar de coalitie-meerderheid bepaalde de uitslag van de stemming. "Een enorme teleurstelling", zei Elisabeth Bakkenes (SterkMeppel) aan het eind van het debat. "Een kans en een uitdaging voor de cultuur in Meppel", vatte cultuur-wethouder Henk ten Hulscher de nota samen.

Snijden
Zowel De Haas van de bibliotheek als Ton Dohle van muziekschool Scala kunnen die kans en uitdaging niet ontdekken. "Ik moet gaan snijden in de collectie, de openingstijden en personeel", zegt De Haas. "Dat kan bijna niet anders."

Ontslagen
"Ik zie ook geen andere manier dan het verhogen van lesgelden en het ontslaan van personeel", zegt Dohle. Hij en zijn collega van de bibliotheek probeerden door in te spreken de raad nog op andere gedachten te brengen, maar dat bleek tevergeefs.
Deel dit artikel: