'Triest om te zien dat de oude tuinbouwschool er zo bij ligt'

FREDERIKSOORD - Al jaren gebeurt er weinig op het terrein van de voormalige tuinbouwschool in Frederiksoord. Alleen wat onderhoud aan het groen.
Maar nu de regio een nominatie heeft om op de lijst van werelderfgoed te komen, wordt er ook hard gezocht naar een invulling voor het terrein. Iets met zorg in de lijn met de gedachte van de oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid, generaal Johannes van den Bosch.

Tuinbouwschool een begrip in Nederland
De Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool werd in 1884 door de Maatschappij van Weldadigheid, met hulp van een gift van de familie Van Swieten, opgericht. De naam is afkomstig van een overleden zoon van de gefortuneerde familie.

Sinds de oprichting is de school een begrip in Nederland. Zeker ook vanwege het grote terrein met duizenden soorten planten en bomen. Maar dit terrein en de naam van de school zijn niet voldoende om het open te houden. In 2009 verhuist de school naar Meppel.

"Triest om te zien hoe het er bij ligt"
Wat overblijft is een groot terrein waar geen bestemming voor is. Er wordt nu gekeken naar een oplossing.

In Drenthe Toen hoort u komende zondag het verhaal van twee oud-leerlingen van de school: Anno Fokkinga en Herma Mulder. De een zat vanaf 1959 bij de familie Reinbergen in de kost en de ander woonde vanaf begin jaren tachtig op kamers in Nijensleek. Beiden zijn ze na hun studie uiteindelijk in Nijensleek gaan wonen. Samen maken ze een wandeling over het terrein en halen herinneringen op.

Een uitgebreide reportage is zondag te horen in het geschiedenisprogramma Drenthe Toen om 14.00 uur op Radio Drenthe.
Deel dit artikel: