Oriëntatieloop: voor de padvinders onder de atleten

GEEUWENBRUG - Ruim driehonderd deelnemers doen dit weekend in het Drents Friese Wold mee aan de oriëntatieloop. De atleten moeten zo snel mogelijk hun weg door de natuur vinden van punt naar punt op een kaart die ze bij de start krijgen. Hun enige hulpmiddel daarbij is een kompas.
Hune Orienterings Club '93 uit Meppel heeft het weekend, Drenthe 2 Days, georganiseerd. De club, met leden uit heel Noord-Nederland en Overijssel, heeft een vergunning om van de paden te mogen afwijken.

"Ik denk dat er tachtig leden van onze club meelopen of mee helpen", zegt voorzitter Ton Roos. Het is de tweede keer dat de loop wordt gehouden.

120 Belgen
Onder de driehonderd deelnemers zijn veel Belgen, maar ook Duitsers, Zweden, Spanjaarden en een Zwitser. Ook zijn er mensen uit Hong-Kong, die studeren in Engeland. 

Kwok Kin Kan is 25 jaar en wilde vorig jaar al komen: "Toen lukte het niet. Maar we zagen de kaart van vorig jaar en die was heel uitdagend. In Hong Kong zelf heb je dit nog niet. Daar zijn de bergen allemaal veel te steil. Maar de sport wordt steeds populairder. Dus zijn we vrijdagavond uit Engeland hierheen gekomen."

Oefening voor soldaten
De oriëntatieloop is aan het eind van de negentiende eeuw in Zweden en Noorwegen ontstaan. Ton Roos: "Een legerofficier vond het een goede oefening voor soldaten. In Zweden is er nu bijvoorbeeld ook een zesdaagse met wel 15.000 deelnemers."

Verwarrend is de loop wel. "Het is geen kijksport", zegt een van de organisatoren. "De lopers starten op verschillende tijden en gaan kris, kras dwars door het bos. Je hebt geen idee wie de snelste tijd gaat neerzetten. Iemand die snel lijkt te gaan, kan wel de verkeerde kant oplopen en achteraan eindigen."

Eliteloop voor WK
Gisteren ging de route door de bossen bij Geeuwenbrug. Vandaag er een omloop door de Kale Duinen bij Appelscha. Er zijn elf categorieën en verschillende leeftijdsklassen. Verder is er een eliteloop die meetelt voor de wereldbeker.

De organisatie heeft een soort knooppuntenroute met zeventien controlepunten uitgezet. Lopers moeten er een aantal bij langs, afhankelijk van hun categorie. En daar registreren ze zich met een chip.

Uitputtingsslag
Gemakkelijk is het niet. Ongeoefende lopers hebben meer moeite het landschap op de kaart te herkennen. "Het is heel erg vermoeiend", zegt een deelneemster als ze over de finish komt. "Je loopt door de hei, springt over takken of gaat bukkend onder bomen door. Ik heb 44 minuten gedaan over 4,1 kilometer en ik heb me een paar keer vergist. Maar het was leuk." Volgens de organisatie hebben alle deelnemers de finish gevonden.

Uitslag
Heren:
1. Benjamin Anciaux (België)
2. Thomas van der Kleij (België)
3. Marc Serrallonga Arques (Spanje)

Dames:
1. Miek Fabre (België)
2. Annika Björk (Zweden)
3. Kim Geypen (België)