Deelstra wint AVD Cross alweer voor de elfde keer

ATLETIEK - Voor de elfde keer won Andrea Deelstra zaterdagmiddag de AVD Cross, maar vervelen doet het voor haar nooit. De Drentse liep in haar Dwingeloo, Deelstra is er geboren en getogen, een thuiswedstrijd en kwam gedurende de cross nooit in de problemen. Ze won de vijf kilometer in een tijd van 20 minuten en 15 seconden.
Wedstrijdverloop

Deelstra nam gelijk het heft in handen en dicteerde gelijk het tempo. Enkel Veerle Bakker kon volgen. De studente uit Delft moest Deelstra na drie kilometer toch laten gaan. "We hebben beide dezelfde trainer (Bram Wassenaar, red). Die zie: Ga met z'n twee niet al te hard van start. Maar na een tijdje dacht ik toch: Even testen hoe goed ze is, en toen liep ik zo weg. Ik ben niet zenuwachtig geweest", zei een zelfverzekerde Deelstra, die uiteindelijk soeverein won.

Thuiswedstrijd

Deelstra woont inmiddels in Apeldoorn, maar is natuurlijk een echte Dwingeler. De AVD Cross is dan ook een hele speciale wedstrijd voor haar. "Ik heb hier leren hardlopen. Dit is mijn thuisondergrond. Daarnaast zijn er langs de kant zoveel bekenden. Dan wil je gewoon laten zien wat je kan en jezelf tonen."
Ze loopt overal ter wereld marathons, liep in augustus nog de marathon op de Olympische Spelen, maar zenuwachtig is ze nooit. "Behalve voor de AVD Cross. Dan lig ik de avond ervoor echt wakker."

Ton wint bij de mannen

De cross bij de mannen was een prooi voor Robert Ton. De hardloper was tot 2010 een verdienstelijk marathonloper, hij zat zelfs een tijdje bij de nationale selectie, maar prefereerde zijn studie boven een sportcarrière. Sinds begin dit jaar is hij weer voorzichtig begonnen met hardlopen. "Vorig jaar november weer rustig begonnen. Tussendoor weer een aantal keren geblesseerd geweest. Sinds vier weken ben ik weer opnieuw begonnen en ik pik het snel op."
Ton was gedurende de wedstrijd van acht kilometer oppermachtig. "Het ging lekker. Ik was gelijk los. Mijn grootste concurrenten waren twee junioren, dus daar heb ik mij niet druk over gemaakt. Toen de junioren uitgelopen waren, was het zaak voor mij om een goede tred te houden. Dat is goed gelukt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.