Kort geding moet vertoning documentaire moordbroers voorkomen

Admilson en Marcos R. tijdens het hoger beroep vorige week (tekening: Annet Zuurveen)
Admilson en Marcos R. tijdens het hoger beroep vorige week (tekening: Annet Zuurveen)
DWINGELOO / EXLOO - Het Openbaar Ministerie probeert middels een kort geding te voorkomen dat een documentaire over het strafproces van Admilson en Marcos R. wordt uitgezonden.
Het OM heeft documentairemakers Meral Uslu en Maria Mok gevraagd de beelden die in samenwerking met het OM zijn gemaakt niet te gebruiken. De documentairemakers weigeren dit.
Tegen de twee broers werd vorige week in hoger beroep opnieuw levenslang geëist voor het doden van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo.

Anker en Anker

Uslu en Mok maakten al twee documentaires over het werk van strafrechtpraktijk Anker en Anker, die de verdediging doen van Marcos R.. In deze film willen de twee naast de verdediging ook graag de kant van het Openbaar Ministerie laten zien.
Het OM ging in eerste instantie akkoord met de samenwerking, maar zag daar vanaf na bezwaren van nabestaanden van de familie Veenendaal. "We zien dat de familie hier zoveel last van heeft dat we niet meer aan de film mee kunnen werken. We willen dat het materiaal wordt vernietigd", aldus woordvoerder Manon Hoiting van het Openbaar Ministerie.

Broers

Advocaat Richard Korver, die de nabestaanden van de familie Veenendaal bijstaat, vroeg tijdens de zitting vorig jaar in Assen al aan de broers Admilson en Marcos R. om niet meer mee te werken aan de film. De broer gaven gehoor aan dat verzoek.

Persvrijheid op de schop

Uslu en Mok zijn sindsdien niet meer in de rechtszaal gezien. "We filmen niet meer bij het hoger beroep, maar we hebben wel een film", aldus Mok. "We willen de nabestaanden Veenendaal niet schofferen en hebben alle begrip voor de emoties die bij de nabestaanden leven", laten de filmmakers weten. "Deze emoties mogen er echter niet toe leiden dat het de nabestaanden Veenendaal zijn die bepalen wat, wanneer en wie over de moordbroers publiceert."
Nu het OM een deel van de beelden vernietigd wil zien, hebben de documentairemakers alsnog een probleem. Ze zijn boos. "Persvrijheid dreigt om volstrekt triviale redenen op de schop te gaan", aldus Mok.
De zitting van het kort geding is op 8 november in Den Haag.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.