Experiment met zelfrijdende busjes afgelopen

APPELSCHA - De proef met de zelfrijdende busjes bij Appelscha is vandaag beƫindigd.
De laatste bus reed vanmiddag om 15.30 uur. Een woordvoerder van de gemeente kon nog niets vertellen over de resultaten van het experiment: "De komende weken bespreken we de resultaten met alle betrokken partijen. Pas daarna is daar iets over te zeggen."

Gevaarlijke situaties
Het experiment begon op 13 september, maar werd na drie weken onderbroken vanwege gevaarlijke situaties. De zelfrijdende busjes hielden geen rekening met fietsers, waardoor die geregeld moesten uitwijken. De gemeente nam extra maatregelen om problemen te voorkomen en zette onder andere verkeersregelaars in.

Openbaar vervoer
De zelfrijdende bussen reden op het fietspad tussen de Boerestreek in Appelscha en het bezoekerscentrum Drents-Friese Wold. In de busjes die rijden op elektriciteit, is ruimte voor zes passagiers. Doel van het onderzoek is om uit te vinden of het openbaar vervoer op het platteland rendabel kan blijven door bussen zonder chauffeur.

Proef in Drenthe
Gedeputeerde Henk Brink liet tijdens de start van de proef met de busjes weten dat hij kansen ziet de karretjes naar Drenthe te halen. De bussen zouden kunnen rijden tussen het bezoekerscentrum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en het voormalige kampterrein.