'Is onderhoud monumenten straks nog wel te betalen?'

ASSEN - Eigenaren van monumentale panden maken zich zorgen. Ze vragen zich af of zij straks de onderhoudskosten van de panden nog wel kunnen betalen omdat de overheid een speciale belastingregeling wil afschaffen.
Erfgoedvereniging Heemschut biedt daarom vandaag een petitie aan in Den Haag. 

Wat is een monument? 
"Een monument hoeft helemaal niet groot te zijn of zo", vertelt Seerp Ybema, voorzitter van de Drentse commissie van Heemschut. "Het is iets dat voor het cultureel erfgoed van belang is om te behouden. Ik woon bijvoorbeeld in een hele oude boerderij, en dat is een monument."

"Die monumentale status verplicht je ertoe om te zorgen dat het pand in behoorlijke staat blijft en dat het goed onderhouden is", legt Ybema uit. "Met boerderijen heb je bijvoorbeeld vaak grote kosten als er een nieuw rieten dak op moet. Dat moet eens in de dertig jaar gebeuren. Maar ook op de korte termijn moet er van alles onderhouden worden", vertelt Ybema. Als eigenaren panden niet goed onderhouden, kan de gemeente het onderhoud opleggen.

Het is echt een vergissing om te denken dat eigenaren van monumenten een grote portemonnee hebben
Seerp Ybema


Om eigenaren tegemoet te komen in de jaarlijkse onderhoudskosten, is er een speciale belastingregeling. Zij mogen 80 procent van de kosten die zij voor hun panden maken, aftrekken van hun inkomen. Hun belastbaar inkomen daalt daardoor.

Maar deze belastingregeling wordt afgeschaft en vervangen door subsidies. De rijksoverheid wil daarmee 25 miljoen euro besparen. Ybema is bang dat de subsidiepotjes niet vol genoeg zullen zitten en dat veel van het subsidiegeld naar "grotere en belangrijkere panden" gaat. "Voordat je dan in Drenthe bent, waar de sfeer juist door kleinere panden wordt bepaald... zijn er al zoveel anderen geweest. Dan komen we in Drenthe denk ik toch weer achteraan in de rij."

Voor iedereen belangrijk
"Het cultureel erfgoed is van ons allemaal, en iedereen heeft er plezier van. Voor Drenthe is het ook van belang dat oude boerderijen ook in stand blijven, maar dat kun je niet allemaal op de schouders van eigenaren laten rusten. Dat is niet helemaal redelijk", vind Ybema.

"Het is echt een vergissing om te denken dat eigenaren van monumentale panden een grote portemonnee hebben", zegt Ybema. "Het zijn vaak gewone mensen die liefde voor dat pand hebben."

Petitie
De petitie die vanmiddag wordt aangeboden is 10.000 keer ondertekend. In totaal zijn er 30.000 particulieren eigenaar van een monument. Heemschut presenteert de handtekeningen aan de vaste Kamercommissie voor Financiën.