Omwonenden willen plannen zoutwinning stoppen

VEENDAM - Bewoners van Zuidlaarderveen, Oud-Annerveen en Kiel-Windeweer roepen Nedmag op om te stoppen met de zoutwinningsplannen. Dat blijkt uit een brief die gisteren namens 230 bewoners is verstuurd naar het bedrijf.
Nedmag uit Veendam wil binnen 12 jaar beginnen met de winning tussen Zuidlaarderveen en Kiel-Windeweer, omdat de zoutwinning in Borgercompagnie en Tripscompagnie moet stoppen.

Gestapelde mijnbouw

Volgens de bewoners heeft de winning ernstige gevolgen voor hun leefomgeving en leefbaarheid, vooral in combinatie met gaswinning en waterprojecten. "Het probleem is dat de zoutwinning straks op het gasveld Annerveen plaatsvindt. Daardoor is er sprake van gestapelde mijnbouw en dus ook gestapelde risico's", zegt omwonende Jean Pierre Dessart.

Risico's onvoorspelbaar

"De risico's zijn onvoorspelbaar", vervolgt Dessart. "Veertig jaar geleden wisten we niet wat de risico's van gaswinning waren. Sterker nog, we dachten dat er geen risico's waren. Nu is dat algemeen bekend en is de schade enorm in de gebieden rondom Loppersum en Slochteren."

Bodemdaling

In het gebied tussen Zuidlaarderveen en Kielwindeweer is door de gaswinning, in combinatie met de waterwinning in de omgeving, al sprake van bodemdaling. Volgens Dessart zal die bodemdaling sterk vergroot worden door de zoutwinning. "Dat zorgt voor zettingschade aan de gebouwen in de omgeving."

Aardbevingen sterker aan oppervlakte

Een andere vrees is dat door de zoutwinning een aardbeving heftiger wordt aan de oppervlakte. "De zoutlaag zorgt ervoor dat een beving wordt gedempt en verspreid. Als de zoutlaag vermindert, zal de beving onder de grond dezelfde kracht hebben, maar heviger zijn aan de oppervlakte."

Schadevergoeding

Nedmag zegt de ongerustheid van de bewoners te begrijpen, maar zegt ook dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Directeur Bert Jan Bruning: "In de 35 jaar dat wij dit werk doen, hebben we nog nooit meegemaakt dat zoutwinning schade gaf. Mocht dit toch gebeuren, dan staan we voor onze zaak en gaan we dat netjes afhandelen. Dan zullen we gaan betalen."

Stop met de plannen

Nedmag organiseerde een aantal informatieavonden, maar daarin werd de bezorgdheid van de inwoners in de drie dorpen niet weggenomen. Daarom besloten de omwonenden een brief te sturen naar Nedmag. "Onze boodschap is eigenlijk heel kort: stop met de plannen voor de zoutwinning."

Acties

De betrokken inwoners van de drie dorpen zijn niet van plan om rustig een reactie af te wachten. "We zijn ons nu aan het verenigen en bereiden acties voor. Dat zal op de legale weg gaan gebeuren, zoals het indienen van bezwaren tegen vergunningsprocedures. Ook denken we aan ludieke acties, waarin we met een glimlach onze boodschap kenbaar maken", besluit Dessart.
Nedmag gaat in gesprek met de bewoners. Bruning: "Of ik iedereen kan overtuigen, dat zal misschien niet zo zijn. Maar we gaan ons niet als bedrijf verschuilen. We hebben niets te verbergen en willen graag de volgende 35 jaar met dit bedrijf in gaan. Daar hebben we een nieuwe zoutbron voor nodig."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl