Wie zijn de meest vermogende mensen van onze provincie?

ZUIDLAREN - Sinds vanochtend ligt de Quote 500 weer in de schappen, met daarin de lijst van meest vermogende Nederlanders. De gebroeders Wagenborg uit Zuidlaren staan wederom bovenaan als het gaat om de rijkste Drenten.
De broers staan aan het hoofd van het scheepvaart- en rederijbedrijf Royal Wagenborg, dat voor het grote publiek vooral bekend is van de veerboot die naar Ameland en Schiermonnikoog vaart. Vorig jaar waren Rob en Eric Wagenborg met hun 65e plek in de Quote 500 ook al de rijkste Drenten. Dit jaar staan ze op 58 met een geschat vermogen van 330 miljoen euro.

Ziengs
Ook de familie Ziengs uit Assen bekleedt dit jaar weer een plek in de bekende lijst. Bert en Henk Ziengs, tevens broers, hebben hun vermogen te danken aan schoenen en vastgoed.

Sinds Henk zijn broer uit het schoenenconcern Ziengs kocht, richt Bert zich enkel nog op vastgoed. Zijn 118ste plek van vorig jaar ruilt hij dit jaar in voor 153. Bert gaat zijn broer met een vermogen van 150 miljoen ver voorbij. Henk Ziengs belandt met zijn vermogen van 80 miljoen op plaats 323, bijna 100 plekken lager dan in 2015.

Oud NS-topman
Oud NS-topman Hans Huisinga en tevens oprichter van het paardensportcomplex Stal Arcadia in Vledder is enkele plekken gedaald. Toch is zijn vermogen van 100 miljoen het afgelopen jaar met 6,4 procent gestegen, wat hem op plek 228 brengt.

Grootgrondbezitter
De 77-jarige Magreet Moret uit De Schiphorst, door Quote omgedoopt tot de vrouwelijke Dagobert Duck, behoort ook tot een van de rijksten van de provincie. Moret is grootgrondbezitter en heeft land in Friesland, Groningen, Overijssel en Drenthe in haar bezit. Onlangs werd ze thuis slachtoffer van een woningoverval.

De stukken grond die ze bezit leveren haar een vermogen van 74 miljoen euro op. Plek 352 in de Quote 500 is daarmee voor Magreet Moret.

Nieuwkomer
Opvallende nieuwkomer in de lijst is Hennie van der Most, die uit het niets dit jaar op plaats 348 staat. Van der Most is dan wel geen Drent, maar is in de provincie bekend van zijn voormalige attractiepark Speelstad Oranje en als oud-eigenaar van sport- en evenementencentrum De Smelt, tegenwoordig de Bonte Wever. Het bracht Van der Most een vermogen van 75 miljoen.

Tiemco Kroezen, de Hoogeveense miljonair die zijn geld te danken had aan Hagro-keukens waar hij mede-eigenaar van was, stond dit jaar niet in de lijst. De 63-jarige Drent overleed op 31 december 2015.

Jubileum
De rijkste man van Nederland is Randstad-oprichter Frits Goldschmeding. Zijn vermogen wordt geschat op 3,5 miljard euro. De nummer twee van de lijst is voor bouwmagnaat Dik Wessels met een vermogen van 3,3 miljard euro. Chemiemiljardair Hans Melchers is goed voor 2,5 miljard.

Omdat de Quote 500 twintig jaar bestaat, is eenmalig gekozen voor een lijst met duizend rijksten.
Meer over dit onderwerp:
Quote 500 Wagenborg Ziengs
Deel dit artikel: