Stoffeerders schreeuwen om jong talent

HOOGEVEEN/MEPPEL - Stoffeerbedrijven in Drenthe zitten te springen om jong talent. Maar heel weinig jongeren kiezen voor een opleiding tot stoffeerder.
Daarom laten de Meppeler herstoffeerderij Joustra, Vepa Project Furniture in Hoogeveen en meubelstoffeerderij Bertus ten Caat in Hoogeveen vmbo-leerlingen het vak zien in de hoop dat ze in Zwolle op het Deltion College een stoffeerdersopleiding gaan volgen.

Maar acht afgestudeerden
"Het Deltion College is de enige opleiding tot stoffeerder in het hele Noorden. Vorig jaar kwamen daar maar acht leerlingen van die opleiding af", zegt Inge Wiekema van Vepa. Zowel Vepa, Ten Caat als Joustra leiden intern ook mensen op, maar de aanwas is veel te klein. Geralt Oostenbrink was een van de acht Deltion-leerlingen en werkt nu bij Vepa, hij koos heel bewust voor het vak. "Je kunt zelf dingen maken en je ziet ook het eindproduct, dat is mooi."

Kijkje in de keuken
Vier vmbo-klassen van het Roelof van Echten College en RSG Wolfsbos kwamen vandaag kijken in de stoffeerderij van Vepa, waar meubelen worden gemaakt voor bedrijven en scholen. Daarbij gaat het om serieproductie. Daarna gaf ambachtelijk meubelstoffeerder Bertus ten Caat uitleg over handmatig herstoffeerwerk van oude meubels. Ook bij serieproductie van nieuwe meubels komt nog veel handwerk kijken.

Je raakt nooit uitgeleerd
"Het maakt niet uit of je met de hand een oude stoel herstelt zoals bij ons, fabrieksmatig herstoffeert zoals bij Joustra of nieuwe meubels maakt zoals bij Vepa, in al die verschillende vormen van stofferen is belangrijk dat je creatief bent en graag met je handen werkt", vertelt Ten Caat. "Het is een mooi vak waarin je nooit raakt uitgeleerd."

Voorzichtige belangstelling
Het bezoek van de andere vmbo-klassen vandaag leverde vijf geïnteresseerden op die meer willen weten of snuffelstage willen lopen bij een van de drie bedrijven. Inge Wiekema: "Als deze jongeren uiteindelijk voor de opleiding meubelstoffeerder zouden kiezen, krijgen ze bij een van ons gegarandeerd een stageplek. En je kunt altijd overal werk vinden." Bertus ten Caat beaamt dat. "Ik zit al vijftig jaar in dit vak en heb nog nooit zonder werk gezeten."
Deel dit artikel: