Masterplan moet toeristen ook in 2025 naar Orvelte trekken

ORVELTE - Hoe kan Orvelte aantrekkelijk gehouden worden voor toeristen? Over die vraag buigen inwoners en ondernemers uit het museumdorp zich de komende tijd.
Samen met Stichting Het Drentse Landschap en de gemeente Midden-Drenthe wordt een masterplan voor Orvelte opgesteld, om ook de toerist in 2025 naar het dorp te trekken.

Brede toekomstvisie
Inwoners kunnen binnenkort een uitnodiging op de mat verwachten voor een brainstormsessie. "We zullen het heel breed insteken met z'n allen en daarna focussen op doelen", vertelt Mark Hoogland, voorzitter van de ondernemersvereniging. "Ook de ontwikkelingen in de maatschappij zullen daar een rol in spelen en in hoeverre we daar in mee moeten bewegen."

Boost
"Orvelte heeft wel een boost nodig", zegt Jan van Driel, voorzitter van het Apple Museum. "De bezoekersaantallen lopen achteruit, dat hoor ik ook van andere ondernemers."

Over wat er dan precies moet gebeuren, hebben ondernemers ook wel ideeën. "Het schoonhouden van het dorp, het onderhouden van de perkjes en het blad zijn wel punten voor verbetering", zegt Mannuela Huisman, ondernemer in Orvelte. "Maar samen staan we sterk."

Brainstormen
"We kunnen Orvelte meer promoten via social media, zodat er nog meer mensen komen", aldus Van Driel. Andere punten die genoemd worden door ondernemers en inwoners zijn de spreiding van het toerisme door het hele seizoen, om het hoogseizoen te ontlasten en het organiseren van meer activiteiten in het dorp. Ook rijden er nog te veel toeristen met de auto door het dorp, terwijl dit niet mag.

Tijdens de brainstormsessie die begin 2017 plaatsvindt, kunnen ondernemers dit aankaarten. "We gaan kijken hoe we alles met elkaar voor meerdere jaren op een rij kunnen zetten", eindigt Hoogland. Het plan moet halverwege volgend jaar klaar zijn.