Nabestaanden Molukse kapers: Wij willen de waarheid

DEN HAAG - De nabestaanden van de doodgeschoten Molukse kapers van de treinkaping bij De Punt in 1977 willen vooral één ding bereiken met de rechtszaak die zij hebben aangespannen: te weten komen wat er precies is gebeurd. Dat hebben zij vandaag tegen de rechters gezegd.
Tientallen belangstellenden zijn op de zaak afgekomen. Op de publieke tribune was niet genoeg plek om alle bezoekers plaats te laten nemen. Daarom is er een extra ruimte ingericht waar mensen de zaak via een videoverbinding kunnen volgen.

"Ik eis de waarheid", aldus de bejaarde moeder van de omgekomen kaper Max Papilaja. "Wij willen weten wat er gebeurd is", zeiden de broers van de enige vrouwelijke kaper Hansina Uktolseja. De moeder van Papilaja eist 20.000 euro smartengeld, de twee broers ieder 17.500 euro.


Zwaargewond en weerloos
Advocaat Liesbeth Zegveld liet weten dat de nabestaanden lang hebben getwijfeld om de zaak aan te spannen. "Het is niet hun bedoeling met de vinger te wijzen en zij voelen groot medeleven met de passagiers die in in de trein zaten", zegt de advocaat.

Zegveld stelt dat de kapers door mariniers in de trein van dichtbij zijn geëxecuteerd, terwijl ze zwaargewond en weerloos waren. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat eerder uitgebreid onderzoek deed, is er geen overmatig geweld gebuikt en was de operatie volkomen rechtmatig.

Problemen met kapers voorkomen
Maar volgens Zegveld zou vooraf de wens zijn uitgesproken dat de kapers de bevrijdingsoperatie niet zouden overleven. Een betrokken marinier heeft onlangs via zijn advocaat verklaard dat een functionaris speciaal vanuit Den Haag was gekomen met die boodschap.

Dat wordt volgens de advocaat ondersteund door een 'geheim' Brits document. De Britten concludeerden dat het de bedoeling was om de kapers te doden, mogelijk om "problemen in de rechtszaal achteraf te voorkomen".


Nederland was in 1977 bijna drie weken in de ban van de kaping van de intercity Assen-Groningen. Na mislukte onderhandelingen eindigde de kaping met een grote bevrijdingsactie. Zes daders en twee onschuldige treinreizigers kwamen om het leven.
Deel dit artikel: