Nederland verzet zich tegen Duitse tol

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur (Rechten: ANP / Bart Maat)
Minister Melanie Schultz van Infrastructuur (Rechten: ANP / Bart Maat)
DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur gaat kijken wat ze kan doen tegen de vernieuwde Duitse tolplannen. Schultz van Haegen is fel tegenstander van de tolheffing.
De minister heeft het nieuwe Duitse voorstel nog niet gezien, maar heeft wel begrepen dat de oorspronkelijke plannen zijn aangepast op aandringen van de Europese Unie.
Lees meer: Duitsland voert tol op snelwegen door Vooruitgang
Haar Duitse collega Alexander Dobrindt van Verkeer meldde gisteravond dat hij verwacht dat Duitsland en de EU nog deze maand tot overeenstemming komen. In Brussel wordt gemeld dat er flinke vooruitgang is geboekt in de kwestie.

Europees tolsysteem

Directeur Karel Groen van de Eems Dollard Regio, tegenstander van het Duitse tolplan, legt uit dat de wet niet alleen gevolgen heeft in Duitsland. "Als Duitsland dit gaat doorvoeren, dan zal Nederland ook volgen. Zo zal het toch gaan. Europa wil dan vervolgens dat er overal een tolsysteem komt. Het is een belemmering, die niemand wil."

Veel verzet

Toch denkt Groen niet dat de nieuwe tolplannen er snel zullen komen. "Volgend jaar september zit het werk van deze Duitse regering erop. De Duitse minister heeft dan ook heel weinig tijd om de wet aangepast te krijgen. Ook zullen alle partijen die tegen zijn, waaronder wij, naar het Europees Gerechtshof gaan. Wij geloven dat dit plan slecht is voor het grensoverschrijdende verkeer in Europa. We zien langs de hele grensregio verzet, ook in landen als Oostenrijk en Frankrijk. Er zijn heel veel landen met heel veel mensen die iedere dag over de grens reizen."

Voordeliger

In het nieuwe Duitse voorstel zou onder meer staan dat er een voordeliger tarief komt voor buitenlanders die kortstondig gebruik maken van de Duitse wegen. Ook zouden Duitse automobilisten niet meer automatisch worden gecompenseerd via de wegenbelasting.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.