Landsadvocaat: Geen executies bij bevrijding trein De Punt

DEN HAAG/DE PUNT - Er zijn geen treinkapers geëxecuteerd bij de beëindiging van de treinkaping in De Punt op 11 juni 1977. Dat bepleitte landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers vanmiddag namens de staat bij de rechtbank in Den Haag.
Daar dient de rechtszaak die nabestaanden van twee van de zes omgekomen Molukse kapers hebben aangespannen. Zij stellen dat Max Papilaja en Hansina Uktolseja doelbewust door mariniers zijn geëxecuteerd.

"Het optreden van de mariniers is in 2014 uitgebreid onderzocht. Er hebben zich geen executies voorgedaan. Geconstateerd is dat de mariniers tijdens de bevrijdingsactie bij De Punt volgens de geweldsinstructie hebben gehandeld", aldus de advocaat die de staat vertegenwoordigd. "Volgens die instructie mocht niet op gijzelnemers worden geschoten die zich duidelijk zichtbaar overgaven.

Het publiek in de rechtszaal reageerde ontsteld op zijn pleidooi.

Negen Molukse jongeren kaapten op 23 mei 1977 een trein bij De Punt. Behalve zes kapers kwamen bij de bevrijding van de trein negentien dagen later ook twee gijzelaars om het leven.Volg hier ons liveblog over de rechtszaak.
Deel dit artikel: