'Over tien jaar is de zelfrijdende bus waarschijnlijk normaal'

EMMEN - De zelfrijdende bus reed vandaag in het centrum van Emmen. De bus maakt een soort 'kennismakingstournee' door Noord-Nederland. Op die manier kunnen mensen kennismaken met deze vorm van openbaar vervoer.

De proef met het zelfrijdende busje in Appelscha is inmiddels afgerond. Het experiment leverde in eerste instantie wat problemen op. Zo moesten fietsers de berm in om de bussen te laten passeren.

'Over tien jaar veel opgelost'
Gedeputeerde Cees Bijl is hoopvol over de toekomst van de bus. "Het is net als met de mobiele telefoon", zegt hij.

"Achttien jaar geleden kreeg ik voor het eerst een telefoon. Die is niet te vergelijken met wat we nu hebben, dus de techniek kan heel veel. Ik denk dat er over tien jaar veel is opgelost en dat het waarschijnlijk een normaal iets is in het openbaar vervoer."

Platteland
De bussen rijden nu nog met een steward, maar het is de bedoeling dat die uiteindelijk echt zelfstandig gaan rijden. Zo zou het platteland in de toekomst goed bereikbaar kunnen zijn met het openbaar vervoer.

"Noord-Nederland is uitgestrekt, veel gebieden zijn dunbevolkt", vertelt Bijl. "Het is dus moeilijk om goed openbaar vervoer overeind te houden." Volgens Bijl kunnen zelfrijdende bussen een belangrijke aanvulling worden op het openbaar vervoer.

Deel dit artikel: