Meer burchten, maar minder dassen in Kop van Drenthe

Er zijn dit jaar minder dassen geteld in de Kop van Drenthe (Rechten: Pixabay.com)
Er zijn dit jaar minder dassen geteld in de Kop van Drenthe (Rechten: Pixabay.com)
RODEN - Er zijn dit jaar minder dassen geteld in de Kop van Drenthe, ondanks dat er meer burchten zijn ontdekt. Ook het aantal jongen blijft achter.
Maar volgens Aaldrik Pot van de Dassenwerkgroep Drenthe zijn de cijfers niet verontrustend.
"Deze cijfers zeggen niets, want het gaat gewoon erg goed met de das in de Kop van Drenthe", vertelt Pot. "Tien jaar geleden waren hier nauwelijks burchten. In de afgelopen jaren hebben we hier een gestage groei van gezien."

Populatie schommelt

In totaal zijn er in de Kop van Drenthe zeventig burchten bekend. Vrijwilligers houden daarvan 38 burchten in het gebied tusen Veenhuizen, Norg en Lieveren goed in de gaten. "Hierdoor kunnen we heel nauwkeurig bekijken hoe het met de das in dit gebied gaat", vertelt Pot. Vorig jaar was het volgens hem een extreem goed jaar voor de das, toen bij zeventig procent van de gevolgde burchten jongen werden gezien. Dit jaar zijn in ongeveer een derde van de 38 burchten jongen geboren. "Maar we zien hier dat de populatie in dit gebied al die jaren al schommelt."

Oorzaken minder dassen

Pot weet niet precies waarom de das het dit jaar minder goed doet in de Kop van Drenthe, maar hij heeft wel een idee. "Het zou kunnen liggen aan het voedselaanbod. Mogelijk was dat dit jaar iets minder. Maar het kan ook zijn dat er een zogend vrouwtje is aangereden. Dat heeft allemaal invloed."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.