Kleinschalige zorgboeren denken steeds vaker aan stoppen

STUIFZAND - Eigenaars van kleinschalige zorgboerderijen in Drenthe denken vaker aan stoppen. Ze moeten aan steeds meer regels voldoen en bovendien dalen de tarieven.
Dat zegt belangenorganisatie BEZINN (Boer en Zorg in Noord-Nederland). Volgens BEZINN willen veel zorgboeren stoppen, maar kunnen ze het financieel niet of willen ze het hun cliënten niet aandoen.
"Wat we nu zien is dat gemeenten regels ook verschillend interpreteren, daardoor komt er administratief veel meer werk. En dat is uiteindelijk geen enkele meerwaarde", zegt Jan van Donkersgoed van BEZINN.
Wonderland
Zorgboerderij Wonderland in Stuifzand heeft wel besloten de stekker eruit te trekken. Boer Gerwin Koopman wijst ook op de grote hoeveelheid administratief werk. "De vergoeding voor dat extra werk is er niet, sterker nog: de uurlonen zijn afgelopen jaar met 40 procent gedaald."
De tien kinderen die op de boerderij komen moeten op zoek naar een andere plek. In het weekend van 17 december gaat het zorggedeelte definitief dicht. Koopman en zijn vriendin gaan verder als biologische boeren.
"Kinderen kiezen vaak bewust voor een bepaalde zorgboerderij, dat is heel belangrijk," zegt Donkersgoed. "En dat kan zo niet meer."
Stress
Paul Kappers maakt gebruik van Wonderland. Zijn zoon heeft ADHD en gaat er wekelijks naartoe. Een keer in de drie weken logeert hij een weekend in Stuifzand. "Als dat niet meer kan, blijft hij thuis. Dat betekent meer stress voor het gezin."
Een nieuwe plek is niet makkelijk te vinden. Er zijn wachtlijsten en meer boeren geven er de brui aan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.