Vrijwilligers havezate Mensinge: We willen deze directeur niet

RODEN - De gemeente wil tijdelijk een onafhankelijke coördinator aanstellen om de vrijwilligers van havezate Mensinge aan te sturen. De gemeente hoopt dat de havezate en landskeuken hun deuren dan zo snel mogelijk weer kunnen openen.
Als het onderzoek naar de stichting is afgerond wordt gekeken naar een definitieve oplossing.
Een goede zaak, zegt vrijwilliger Loes ten Bosch. “Dan kunnen we snel weer open en hopelijk nog voor de kerst met onze speciale tentoonstelling. Want daar zijn we heel bezorgd over.”

Onvrede

De helft van de dertig vrijwilligers van Havezate Mensinge zijn het afgelopen halfjaar vertrokken uit onvrede over de situatie. Eind september sloot het bestuur van de stichting de landskeuken en havezate per direct om de vrijwilligers rust te geven, maar vooral om de gemeente te laten zien dat de financiële nood hoog is.
Lees meer: Landgoed Mensinge gaat onmiddellijk dicht voor publiek: 'We redden het niet meer'De vertrokken vrijwilligers zullen volgens Ten Bosch waarschijnlijk wel weer terug komen als een onafhankelijke coördinator wordt aangesteld. “Daar praten we met elkaar wel over. Al wordt ook gezegd: Als de directeur weg is, dan zijn de vrijwilligers zó weer terug."

‘We willen hem niet’
Onder vrijwilligers van de Havezate leeft vooral het gevoel dat geen goed beleid wordt gevoerd vertelt Ten Bosch. “De directeur heeft toch het autoritaire van: ‘Wat ik zeg, dat gebeurt’. Dat vinden we niet prettig. We willen hem niet.”
Een heftige uitspraak vindt directeur Ids Dijkstra. Hij ziet niet dat er sprake is van een verstoorde verhouding tussen hem en de vrijwilligers. “Ik denk dat we zo weer op één lijn zitten, als er maar financiële middelen zijn. Dat is de eerste voorwaarde.”
‘Geld is de oorzaak’
Dijkstra: “We hebben niet de mogelijkheid gehad om de vrijwilligers voldoende mee te nemen met onze plannen en beweegredenen. Dat moeten we uitleggen, maar we hebben geen geld om alle vrijwilligers goed te coördineren. Geld is dus de oorzaak. De onenigheid met vrijwilligers is het gevolg.”
Lees meer: Landgoed Mensinge in Roden in zwaar weer: 'De koek is op' Stichting Mensinge Complex sloot het jaar 2015 af met een tekort van ruim 20.000 euro, waardoor er nu een schuld is van 15.000 euro. De stichting kreeg de afgelopen jaren minder geld van de gemeente door bezuinigingen, maar moest wel dezelfde activiteiten blijven uitvoeren.
Uit onderzoek moet blijken in hoeverre de activiteiten van Landgoed Mensinge hetzelfde kunnen blijven en of de missie van de stichting moet worden veranderd.
Motie
Een motie van Lijst Groen Noordenveld (LGN) en D66 om Stichting Mensinge de gevraagde 65.000 euro extra subsidie te geven werd niet aangenomen door de raad.
Eind januari worden de resultaten van het onderzoek bekend en in februari praat de gemeenteraad opnieuw over de situatie van het landgoed. Ze hopen dan met een lange termijn oplossing te komen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.