'Drenthe schiet tekort in de bescherming van weidevogels'

Het aantal weidevogels neemt af (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het aantal weidevogels neemt af (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - "Drenthe schiet op alle vlakken tekort om de weidevogels te beschermen", zegt Jan Nicolaï, woordvoerder van de Vrijwillige Drentse Weidevogelbeschermers.
"Als we zo doorgaan worden weidevogels echt een zeldzaamheid en zijn ze alleen nog in reservaten te zien. Niet meer in onze weilanden."
De Vogelbescherming maakte vandaag bekend een klacht in te dienen bij de Europese Commissie om de weidevogel in Nederland te redden. Volgens de Vogelbescherming gaat het al tientallen jaren slecht met de weidevogels als de grutto, kievit, scholekster en veldleeuwerik.
Lees meer: Diverse plannen om weidevogels beter te beschermen
Nog maar 30.000
In de jaren tachtig leefden er ruim 100.000 paar in Nederland. Dat zijn er nu nog maar 30.000. De organisatie hoopt dat Nederland door de Europese Commissie wordt verplicht om maatregelen te nemen.
Toename vossen
"Het probleem ligt voornamelijk bij de intensieve landbouw en de toename van het aantal vossen. Geld alleen is niet voldoende om dit op te lossen. Gemeenten en boeren moeten gaan samenwerken met natuurorganisaties om de vogels te beschermen", zegt Nicolaï.
In het zuiden en oosten van Drenthe zitten nog wel redelijke aantallen weidevogels. "Dat is echt het oude open beekdallandschap. Dit land is heel geschikt voor weidevogels, met de juiste maatregelen. Daar zullen we met elkaar op in moeten zetten om dit voor elkaar te krijgen," besluit Nicolaï.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.