'Diehards' in Emmen volgen Amerikaanse verkiezingen tot diep in de nacht

EMMEN - Een handjevol mensen volgde in Emmen tot diep in de nacht de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het was een spannende race tussen Hillary Clinton en Donald Trump.
Urenlang bleven enkele ‘diehards’ aandachtig naar het grote scherm kijken in kerkgebouw De Opgang. Op tafel staan lege bierflesjes van het, hoe kan het ook anders, Amerikaanse merk Budweiser. Aan de muren hangen bekende vlaggen in de kleuren rood, wit en blauw. Klein Amerika in Zuidoost-Drenthe.

In stilte

Het bleef rustig in Emmen. De mensen kijken vooral in stilte naar de televisie. Af en toe wordt er wat gepraat en kijkt men op de telefoon voor de laatste nieuwsberichten vanaf de andere kant van de oceaan.
Aan het begin van de avond was het kerkgebouw nog goed gevuld. Ruim vijftig mensen zaten in de zaal. Rond 1.00 uur hield de helft het toch voor gezien. Op naar bed. “Ja, het is mooi geweest”, vertelt een man. “Ik moet morgenochtend ook weer ergens naartoe, dus dan is het beter om een paar uur te gaan slapen.”

Trump aan de leiding

Uiteindelijk bleef een groepje van ongeveer tien mensen over. Rond 2.00 uur klinkt er plotseling applaus bij een tussenstand. Clinton staat voor. “Volgens mij gaan we de goede kant op”, zegt een van de aanwezigen.
Twee uur later kwam er ineens een nieuw gezicht De Opgang binnenlopen. “Ik werd wakker en dacht: ik kan twee dingen doen. Of ik ga verder slapen, of ik ga hier even kijken”, zei ze. De vrouw zag dat de zaken er voor Clinton op dat tijdstip ineens heel anders voor stonden. Trump nam de leiding en won in een paar belangrijke zogeheten swing states, zoals Ohio en Florida.
Organisator Kor Louissen vond het een mooie avond en nacht. “Het is heel spannend, ligt nog dicht bij elkaar. Kans dat Trump wint is wel wat groter. We blijven natuurlijk niet eeuwig hier. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat ik om 5.00 uur nog in de kerk sta.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.