Vuistdik boek over de geschiedenis van Annen: 'Er was ruzie en er vloeiden tranen'

ANNEN - De Brink van Annen stond in lichterlaaie, omdat een stuk gedroogd spek in brand was gevlogen. Een jager is doodgeschoten langs de Eexterweg, omdat iemand dacht dat de jager hém neer wilde schieten.
En ooit stond er een statig herenhuis omgeven door een gracht in het brinkdorp. Zomaar wat verhalen die je ontdekt in het boek Van Traonendal tot Hemelriek.

Aan het dikke boek over de bewoningsgeschiedenis van Annen is meer dan tien jaar gewerkt door samenstellers Marianne Mulders, Piet Kaan, Henk Veenhof en de inmiddels overleden Maarten Mulders. Willem Mulder en Piet Steenbergen werkten aan de zijlijn mee.

Traonendal
Alleen de titel van het boek maakt al nieuwsgierig. Waarom was het er zo'n tranendal? "De bewoners van de Eexterweg hadden vaak ruzie, waardoor er veel tranen vloeiden. Ze maakten ruzie over geld, want daar was een tekort aan. Maar ook overmatig drankgebruik was een reden tot veel ellende. De arme bewoners van de Eexterweg hadden het niet makkelijk", zegt Piet Kaan, een van de samenstellers van het naslagwerk.

Maar het was niet alleen armoe troef in Annen. Het gebied tussen de Zuidlaarderweg en de Annerstreek was vruchtbare grond. De grond was rijk aan kalkrijk kwelwater. Kwel is water dat op hogere zandgronden in de grond trekt en over een ondoorlatende leemlaag bij een lager gelegen plek weer omhoog komt. Die kalkrijke bodem was een uitstekende voeding voor de wilde framboos. En die frambozen, ook wel hemmel genoemd, groeiden er rijkelijk. 

Afspiegeling van het dorp

De samenstellers van het boek hebben van alle huizen die in 1951 in Annen stonden, de vroegere en huidige bewoners beschreven. Als extraatje worden allerlei interessante feiten verteld. "Onze bewoningsgeschiedenis is een soort afspiegeling van de ontwikkeling van ons dorp geworden", zeggen de samenstellers.

De verhalen zijn geïllustreerd met foto's van zowel de bewoners als hun huizen. Het boek is te bestellen via info@oud-annen.nl.

Luister voor de hele reportage op zondag 13 november om 14.00 uur naar het radioprogramma Drenthe Toen.
Deel dit artikel: