Hoogeveen beschuldigt Emmen, Coevorden en Area van machtspolitiek

HOOGEVEEN - Dubbele en verborgen agenda's, machtspolitiek en onvoldoende transparantie. Daarvan beschuldigt de gemeente Hoogeveen afvalinzamelaar Area en de gemeenten Coevorden en Emmen naar aanleiding van een mislukte samenwerking tussen Area en Rova.
Area uit Emmen onderzocht in 2014 een samengaan met afvalverwerker Rova, omdat Area mogelijk te klein is om in de toekomst zelfstandig verder te gaan. De partijen kwamen er niet uit. Rova is vijf keer zo groot als Area en het Emmer bedrijf vreest hierdoor opgeslokt te worden.

Tegenwerking

Aandeelhouder de gemeente Hoogeveen liet vorig jaar na de mislukte samenwerking een onderzoek doen naar het bestuurlijk proces rond de mogelijk fusie. Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft het onderzoek uitgevoerd.
Volgens wethouder Gert Vos wilden de gemeenten Emmen en Coevorden en de directie van Area niet meewerken aan het onderzoek. Daarom heeft BING geen conclusies kunnen trekken.

Area verbolgen

Bij Area wordt verbolgen gereageerd. "Hoogeveen zegt dit omdat het zijn zin niet heeft gekregen. Het proces is afgesloten en iedereen is daarover geïnformeerd, ook de gemeente Hoogeveen", aldus voorzitter van de Raad van Commissarissen Bert Middel.
"Ik heb zelfs aangeboden om uitleg te komen geven aan de raad. We zijn een gezond bedrijf met ruim 130 medewerkers en zijn nog op zoek naar samenwerking met andere partners."
Een kwart van het budget van Area is afkomstig van de gemeente Hoogeveen. Als Hoogeveen uit het bedrijf wil stappen, moet het een afkoopsom van 7,5 miljoen betalen.
De gemeente Coevorden heeft nog niet gereageerd. De reactie van de gemeente Emmen leest u hier.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.