'Wanneer wist Asser college van problemen sensorbedrijven?'

ASSEN - Wanneer en wat wist het college van Assen van de financiële problemen bij de sensorinstellingen Sensor City en Incas3? En deugde het toezicht wel?
Politieke partijen in de Asser raad reageerden vanmiddag kritisch op de nieuwste informatie over beide sensorinstellingen. Recentelijk kwam naar buiten dat ze in zwaar weer verkeren, maar volgens een rapport van organisatieadviesbureau Berenschot spelen de problemen al veel langer.


ChristenUnie, Stadspartij PLOP, SP en VVD willen komende maand een stevige evaluatie van het sensordossier. "We zijn verbaasd over de verontrustende informatie die nu ineens op tafel ligt. We willen een tijdlijn: wanneer wist het college van wat, en waarom is dat niet met ons gedeeld? De tijd van ronkende verhalen is voorbij", aldus fractievoorzitter Bert Wienen van de ChristenUnie.

'Wat heeft de gemeente gedaan?'
Stadspartij PLOP is teleurgesteld over de donkere wolken boven het sensorcluster in Assen. Fractievoorzitter Janna Booij vraagt zich ernstig af, of er geen sprake is geweest van een luchtbel, waarbij de wens alle realiteit heeft verdrongen. "Wij willen vooral weten wat de rol van de gemeente is geweest. In hoeverre was het college op de hoogte, is er iets aan gedaan, en als het college van niks wist, hoe kan dat?", wil Booij weten.

Geschrokken
Ook de VVD is flink geschrokken van de problemen bij de sensorinstellingen. "De evaluatie eind dit jaar had een opmaat moeten zijn naar een nieuwe toekomst voor de sensorclusters, maar de uitkomst van het Berenschot-onderzoek is een nare klap."
Fractievoorzitter Roald Leemrijse wil de 1 miljoen extra die Assen komend jaar zou uittrekken voor het sensorcluster 'on hold' zetten. De VVD is nog niet zover, dat ze geen toekomst meer ziet voor Assen als sensorstad. De ChristenUnie opperde deze week al de stekker eruit te trekken.

Nog nodige denkwerk
Wethouder Maurice Hoogeveen begrijpt de verbaasde, geschrokken en kritische reacties op de sombere situatie bij de sensorinstellingen. "Berenschot komt met een pittige conclusie. Maar er is nog wel het nodige denkwerk nodig, voordat we de aanbevelingen kunnen overnemen."

Kritische zelfreflectie
Hij belooft een kritische zelfreflectie aan de raad, waarin alle vragen worden meegenomen. Daarover krijgt de gemeenteraad volgende week een brief. "Daarin geven we alvast aan welke vragen we meenemen in de zelfevaluatie. Maar als u aanvullingen heeft, horen we dat graag", aldus Hoogeveen.

In december praat de gemeenteraad in Assen over de problemen rond Sensor City en Incas3, en het rapport Berenschot dat een sombere toekomst voor de instellingen voorspelt.
Deel dit artikel: