Drents stromend water levert groene energie op

DE WIJK - Sinds deze week dient het water van de Hoogeveense Vaart als proeflocatie voor het opwekken van energie. En dat terwijl er maar weinig stroming in het water zit.
De proef wordt gedaan met een zogenoemde flowconverter. Een Duitse uitvinding die door Machinefabriek Emmen wordt gebouwd. Geen ingewikkeld systeem volgens Arnold Popken van MF Emmen: "Twee turbines worden aangedreven door het water. Daardoor gaat een generator draaien en wordt er stroom opgewekt."

Belangstelling uit de hele wereld

Een Duitse delegatie van het bedrijf Environeers was aanwezig bij de plaatsing van de kleine centrale. Volgens Stephan Grüne van Environeers is er al belangstelling vanuit meer landen. Hij denkt dat het nog beter kan. Dat moet deze proef in Drenthe bewijzen.
Maandenlang is er aan de flowconverter gewerkt. De provincie Drenthe heeft in de ontwikkeling zo'n 60.000 euro geïnvesteerd in de hoop dat MF Drenthe er straks meer kan maken, zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra. "Als dit lukt kan dit heel makkelijk in onze provincie en zelfs in de hele wereld worden ingezet. En dat gemaakt door een Drents bedrijf."
De proef in De Wijk duurt zo'n zes maanden.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.