Geen extra belastingverhoging in Assen

ASSEN - Een extra verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) in Assen is voor de komende twee jaren van de baan.
Dat is vanmiddag besloten in de begrotingsvergadering.

Niet nodig
VVD, Stadspartij PLOP, CDA en OpAssen vinden de extra belastingverhoging van 1,5 procent op de ozb niet nodig, omdat het de gemeente financieel weer goed gaat en er genoeg investeringsruimte is. "We willen de burgers niet onnodig opzadelen met een belastingverhoging", aldus fractievoorzitter Roald Leemrijse.

Al duurder
De huizenbezitters zijn volgens de fracties al duurder uit, omdat de ozb sowieso stijgt met 1 procent om mee te groeien met de economische trend. Het college wilde de ozb daarnaast nog verder verhogen met 1,5 procent. Daarmee wilde de gemeente een half miljoen euro extra binnenhalen, voor meer financiële ruimte. Maar daar stemden de raadsleden niet mee in

Onzekere financiële situatie
Wethouder Albert Smit van financiën voelde er weinig voor om de extra ozb-verhoging uit de begroting te schrappen. "Want dat scheelt ons structureel een half miljoen per jaar aan inkomsten." Hij waarschuwde voor onzekere financiële situaties rond werkvoorzieningsschap Alescon, Groningen Airport Eelde en de Gemeentelijke Kredietbank.
 
Een raadsmeerderheid vindt dat Assen voldoende armslag heeft, om dat op te vangen. Alleen de PvdA stemde tegen het schrappen van de extra ozb-verhoging. De PvdA wil extra ruimte hebben voor nieuwe investeringen in de stad.
Meer over dit onderwerp:
Assen gemeente Assen ozb onroerendezaakbelasting
Deel dit artikel: