'Ik ben er zelfverzekerder van geworden'

Niek Wind reikte in 2013 de beker uit aan zijn opvolger als Politiek Talent: CDA-Statenlid Bas van der Ven (Rechten: archief RTV Drenthe)
Niek Wind reikte in 2013 de beker uit aan zijn opvolger als Politiek Talent: CDA-Statenlid Bas van der Ven (Rechten: archief RTV Drenthe)
ODOORN - De grote glimmende beker staat nog steeds op zijn bureau te pronken. En hij is er zeker beter van geworden, zelfverzekerder. "Het voelde als een aanmoedigingsprijs, van 'ga zo door'."
Niek Wind (26), fractievoorzitter van Gemeentebelangen Borger-Odoorn, denkt nog altijd met veel plezier terug aan zijn uitverkiezing tot Politiek Talent van 2012. Hij was de eerste die met de talentprijs naar huis ging, toen RTV Drenthe en
Dagblad van het Noorden
samen deze verkiezing begonnen.

Jongste lijsttrekker

Toen hij de titel won, was Niek Wind nog 'gewoon raadslid'. Maar dik een jaar later wordt hij met de raadsverkiezingen al lijsttrekker van Gemeentebelangen Borger-Odoorn en nu opereert hij als fractieleider.
Dit jaar is de vijfde editie. Niek Wind vindt het goed dat deze verkiezing er is. "Het laat de positieve kant van het vak politicus zien. Meestal hoor je 'die straat ligt er slecht bij' of 'de bermen zijn rommelig' en 'daar doen de lantaarnpalen het niet'. Dan hoor je niet wat je wel goed doet. Met zo'n prijs wel."

Politiek talent

Politiek Talent van 2016 is volgens Niek Wind het Coevorder PvdA-raadslid Nina Jasperse. "Nina is een gedreven politica, kent de regels van het politieke spel en weet goed hoe ze onderwerpen op de agenda krijgt." Eentje daarvan is het gemopper over sekstoerisme deze maand rond de zwemplas Kibbelkoele, zegt Wind. "Nina kreeg klachten hierover, ze pakte het op, en er is meteen actie ondernomen."

Tomeloze inzet

Voor de titel Drents Politicus van het jaar 2016 kijkt Niek Wind dichtbij: dat is in zijn ogen CDA-wethouder Frits Alberts van Borger-Odoorn. "Hij heeft een tomeloze inzet laten zien voor alle vernieuwingen in het sociaal domein", zegt Wind.
Hij roemt Alberts vooral als grondlegger van het regenboogmodel. "Voor cliënten zoekt hij de zorg eerst heel dichtbij, bij familie, vrienden of buren. Dan schaalt hij op, als het nodig is, naar een steeds zwaardere vorm van zorg." Volgens Wind heeft de wethouder daarmee in Den Haag goed gescoord, als voorbeeldproject. "Nu nog de Drentse erkenning", aldus Wind.

Vijfde verkiezing

De vijfde editie voor de verkiezing Drents Politicus van het Jaar en Politiek Talent is nu gaande. Nomineren kan nog tot 12 uur vanmiddag.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.