Drentse kinderen slikken vaak Ritalin

Kinderen met ADHD steeds vaker aan de medicijnen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Kinderen met ADHD steeds vaker aan de medicijnen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - In Drenthe slikken veel kinderen het ADHD-medicijn Ritalin. Dat meldt Accare Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
In onze provincie hebben ongeveer zes procent van de basisschoolleerlingen ADHD. Ze slikken daarvoor de meeste medicijnen, bijvoorbeeld twee keer zoveel als in Noord-Holland. "Hoe dat kan weten we eigenlijk niet. Wel zien we leefstijlverschillen met andere provincies. Waarschijnlijk spelen ook de sociaaleconomische aspecten een rol hierin", zegt Pieter Hoekstra van Accare Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Kenniscentrum

Er komt vanaf 1 december een kenniscentrum op het gebied van ADHD en drukke kinderen, de Academische Werkplaats. Daarin werken verschillende organisaties samen om vragen over zorg bij ADHD te beantwoorden.
ADHD is een aandachtsstoornis die wordt gekenmerkt door impulsief gedrag, concentratieproblemen, rusteloosheid en leerproblemen.

Steeds meer medicijnen

"Er zijn nog veel vragen over wat de beste aanpak is bij ADHD, ouders vragen zich af of er geen betere manieren zijn om met ADHD om te gaan. Er komen steeds meer diagnoses van ADHD en het medicijngebruik neemt dus ook toe", zegt Hoekstra.

Vragen

Vragen die het kenniscentrum onder meer wil beantwoorden zijn: hoe kan het schoolklimaat worden aangepast, wat kan er beter in de opvoeding en hoe kunnen gemeenten de beste kennis in huis halen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.