'Geopark De Hondsrug moet zichtbaarder worden'

EMMEN - Het is vrij stil rond Geopark De Hondsrug. Maar de laatste tijd is er hard gewerkt aan een plan voor de komende tien jaar. Want hoe moet het verder?
"Het geopark moet beter in de markt worden gezet." Dat zei manager Cathrien Posthumus van het park vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata. "We zijn een groot park, van het Bargerveen tot in het centrum van Groningen, met veel partners. Samen hebben we in het masterplan afgesproken hoe we in de toekomst het park gaan doorontwikkelen."

Ruggen zichtbaarder
Belangrijk wordt de belevenis van het park. "Die moet beter", vindt Posthumus. "De ruggen in het gebied, de Hondsrug, de Sleenerrug en de Rolderrug, zijn niet erg hoog. Maar door bijvoorbeeld her en der een bosje uit het landschap te halen, kunnen we ze wel zichtbaarder maken. En de N34, de verkeersader door het gebied, zouden we meer een Hondsrugsmoel kunnen geven door er bijvoorbeeld keien bij te plaatsen."

Educatie
Ook moet er meer aandacht komen voor educatie. Daarvoor heeft park inmiddels lessen voor kinderen over de ijstijden. "Met een grondboor gaan zij bijvoorbeeld op pad om verschillende lagen grond uit de ijstijd te zoeken. Zo kun je vertellen hoe bijzonder het gebied", zegt Posthumus.

Wandelen over karrensporen
Daarnaast moet het gebied beter toeristisch worden ontwikkeld. "Wij willen bijvoorbeeld onderzoek laten doen naar oude karrensporen uit de Middeleeuwen. Die zijn op veel plaatsen niet bekend", vertelt de manager. "Die kunnen we toeristisch ontwikkelen en daar mogelijk weer mensen over laten wandelen." Het masterplan wordt dinsdag gepresenteerd.