'Wees zuinig op de historie van het oude dierenpark in Emmen'

EMMEN - Dat er olifanten hebben rondgelopen is algemeen bekend. Dat het park de komende jaren flink op de schop gaat, dat is ook bekend. Maar dat er een hele historie aan het ontstaan van het oude dierenpark vooraf is gegaan, dat niet.
"Ik denk dat wij qua historie heel lang gedacht hebben: wij hebben eigenlijk niets. Wie zijn wij nou? Maar we zijn best veel", aldus Sis Hoek-Beugeling van ErfgoedNetwerk Emmen. De stichting pleit ervoor om de historische kenmerken van de dierentuingrond zichtbaar te maken.
Bisschoppelijke hof
"We staan nu op de plek waar mogelijk het hof van de bisschop heeft gestaan", vertelt amateurarcheoloog Gerrie van der Veen. Ruim een jaar geleden liepen daar nog olifanten rond. "Vroeger lag hier een oude grachtenpartij, zoiets heette toen een weiert, daar is het winkelcentrum in Emmen naar vernoemd. De mogelijkheid bestaat dat die weiert iets te maken heeft met het bisschoppelijk hof."
Zeker weten of het hof er heeft gestaan doen de historici niet, maar er wordt wel druk onderzoek naar gedaan. "Historicus Gerben Dijkstra is op dit moment bezig met een heel interessant onderzoek", aldus Van der Veen. "Nu dit allemaal verbouwd gaat worden hebben we misschien de mogelijkheid om dit bevestigd te krijgen."
Bomenrij
Als je niet beter zou weten loop je ze zo voorbij, de grote, imposante bomen, die in een 350 meter lange rij van het begin van de dierenpark langs de bavianenrots gaan tot de achterkant van de oude dierentuin. "Maar deze bomenrij is erg belangrijk, ze zijn zeker driehonderd jaar oud", legt Co Patist uit. Hij maakte in opdracht van ErfgoedNetwerk Emmen een film over de historie van de grond.
De bomenrij werd geplaatst voor het eerste Schultehuis van de gemeente Emmen. Dat was een soort burgemeesterswoning. Tijdens het renoveren van de stadsvloer werden de fundamenten van het huis aangetroffen.
"Voor de historie van Emmen is dit heel belangrijk, want hier lag het bestuurlijk centrum van Emmen", stelt amateurarcheoloog Van der Veen. Volgens hem werd de bestuurlijke basis van Emmen op die plek gelegd.
'Wees zuinig'
Stichting ErfgoedNetwerk Emmen benadrukt, zowel bij de gemeente als bij de drie architecten die nu toekomstplannen maken voor de oude dierentuin, dat ze de historie niet moeten vergeten. "Hier was ook het eerste voetbalveld van Emmen, de eerste ijsbaan, je had hier vroeger volksfeesten. Het was echt een belangrijk gebied. Dat zou je terug moeten zien", zegt Van der Veen.
"Maar ik heb het idee dat het tussen de oren komt dat dit een bijzondere plek is", vertelt Sis Hoek-Beugeling als laatste. "Dat er hier wat moet gebeuren, dat is duidelijk. Maar wees er zuinig op."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.