'Het is nog nooit gebeurd dat uit een stripverhaal een soort nationale feestdag is ontstaan'

MANTINGE - Het feest Sint Pannekoek bestaat deze maand dertig jaar. Sint Pannekoek werd door striptekenaar Jan Kruis uit Mantinge bedacht.
Kruis schreef speciaal voor dit jubileum een Sint Pannekoek-legende. Bij die legende horen
. Eerder richtte Kruis al het Nationaal Comité Sint Pannekoek op.

'Soort nationale feestdag'

Het feest uit de strip Jan, Jans en de Kinderen wordt ook in het echt gevierd. "In de hele geschiedenis van het stripverhaal is het, voor zover ik weet, nog nooit gebeurd dat uit een aflevering een soort nationale feestdag is ontstaan", zegt Kruis.
Dat mensen elk jaar op 29 november Sint Pannekoek vieren, had hij ook nooit verwacht. "Dat is pas een jaar of tien geleden tot mij doorgedrongen." De viering werd voor het eerst opgepakt door studenten.
Kruis hoopt dat de koninklijke familie het feest ook een keer viert. "Ik wil dat de hele koninklijke familie nog eens op het bordes staat met een pannenkoek op het hoofd. Dan is het doel bereikt", grapt hij.

Jan, Jans en de Kinderen
De feestdag werd in 1986 voor het eerst genoemd in een stripverhaal van Jan Jans en de Kinderen. Daarin bedenkt opa een smoes om geen boontjes te hoeven eten.
Hij vertelt dat het op 29 november Sint Pannekoek is en dat er volgens de traditie dan pannenkoeken moeten worden gegeten. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat iedereen een pannenkoek op het hoofd legt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl